× ABONNEREN

Impact van behandelangst op mondgezondheid 5- en 8-jarigen

Sociale tandheelkunde

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Behandelangst bij jonge kinderen is in de literatuur veelvuldig beschreven, met een vermelde prevalentie van tussen de 5,7% en de 20,6% onder kinderen en adolescenten. De behandeling van deze groep is een aanzienlijke uitdaging voor de tandheelkundige professie. In tegenstelling tot bij volwassenen, zijn bij kinderen weinig onderzoeken gedaan naar het effect van behandelangst op hun mondgezondheid en de impact hiervan op hun dagelijks leven. Het bepalen van de relatie tussen de twee laatstgenoemde was het doel van dit onderzoek.

In het Verenigd Koninkrijk worden met regelmaat nationale epidemiologische onderzoeken verricht op scholen. De data waarop dit onderzoek was gebaseerd waren verzameld in een specifiek op jongere kinderen gericht onderzoek uit 2013. Op basis van klinisch onderzoek werden DMFT-scores, de aanwezigheid van actieve cariës, de aanwezigheid van laesies van de zachte weefsels en restauraties en extracties in het melkgebit bepaald. Daarnaast werden de uitslagen van een door de ouders ingevulde vragenlijst over de impact van de mondgezondheid van het kind op het familieleven in het onderzoek meegenomen. Er werd een regressie-analyse van data van ruim 4.900 kinderen, 5 en 8 jaar oud, uitgevoerd. Als voorspellers werden behandelangst, sociaaleconomische status en aan mondgezondheid gerelateerd gedrag in het model geïncludeerd.

De resultaten lieten zien dat behandelangst geassocieerd was met een slechtere mondgezondheid op bijna alle uitkomstmaten (cariëservaring, p < 0,001; actieve cariës, p < 0,001; gerestaureerde melkgebitselementen, p = 0,010; tekenen van een mondinfectie, p = 0,007). Ook had behandelangst een significante impact op de kwaliteit van leven van de hele familie.

(Beeld: Shutterstock)

Conclusie. Angstige jonge kinderen hebben meer mondgezondheidsproblemen, die bovendien een impact hebben op de kwaliteit van leven van de gehele familie.

Bron

Coxon JD, Hosey MT, Newton JT. The impact of dental anxiety on the oral health of children aged 5 and 8 years: a regression analysis of the Child Dental Health Survey 2013. Br Dent J 2019; 227: 818-822.
 

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog