× ABONNEREN

Impact van geletterdheid en familiebanden op cariës bij jonge adolescenten

Sociale tandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Cariës blijft vooralsnog de meest voorkomende chronische mondziekte in de wereld en het voorkomen onder schoolgaande jeugd is geassocieerd met mondgezondheidsgedrag, opleidingsniveau en sociaal-demografische factoren. Theoretisch is (de meeste) cariës te voorkomen door het gebruik van fluoride en pit- en fissuursealants, in combinatie met adequaat mondgezondheidsgedrag. Zonder een goede behandeling (preventief en restauratief), schrijdt de progressie van cariës voort in cavitatie, pijn en gebitselementverlies, met een negatieve impact op de kwaliteit van leven als gevolg. In Brazilië, maar ook in andere landen, is de prevalentie van cariës bij 12-14-jarigen hoog met waarden van 50 tot 85%. In dit onderzoek werd de associatie tussen de prevalentie van gecaviteerde laesies en de geletterdheid op het gebied van mondzorg (OHL), familiekarakteristieken en sociaal-demografische variabelen in de vroege adolescentie bestudeerd.

Een cross-sectioneel onderzoek was uitgevoerd onder 740 12-jarige schoolgaande kinderen. De ouders/verzorgers van de kinderen leverden de gegevens over de sociaal-demografische factoren. De deelnemers zelf gaven informatie over de familiekarakteristieken en hun geletterdheid. Twee getrainde tandartsen verrichtten een mondonderzoek bij de deelnemers en namen de Braziliaanse versie van een OHL-vragenlijst (BREALD-30) af.

De volgend variabelen lieten een associatie zien met een hoger aantal gecaviteerde laesies: laag opleidingsniveau van de moeder (RR = 1,58; 95% CI: 1,12-2,24), lagere sociale klasse (RR = 1,89; 95% CI: 1,28-2,80), niet-blanke etniciteit (RR = 1,64; 95% CI: 1,08-2,48), groter aantal mensen in huis wonend (RR = 1,87; 95% CI: 1,25-2,81), laag niveau OHL (RR = 2,02; 95% CI: 1,28-3,18) en een lagere emotionele familierelatie.

Conclusie. Een laag niveau van OHL en van familiecohesie, en diverse sociaal demografische factoren, zijn voorspellers van gecaviteerde laesies in de vroege adolescentie.

Beeld: Shutterstock

Bron

Neves ÉTB, Dutra LDC, Gomes MC, et al. The impact of oral health literacy and family cohesion on dental caries in early adolescence. Community Dent Oral Epidemiol 2020; 48: 232–239.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog