× ABONNEREN

Ingrijpende jeugdervaringen in relatie tot de mondgezondheid

Kindertandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Ingrijpende jeugdervaringen, zoals lichamelijke, emotionele en seksuele mishandeling, hebben grote gevolgen, in zowel de kindertijd zelf als tijdens de volwassenheid. Er is weinig onderzoek gedaan naar de impact van dergelijke levenservaringen op de mondgezondheid. In dit onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen ingrijpende jeugdervaringen uit de kindertijd (vóór het 18e levensjaar) en de zelfgerapporteerde mondgezondheid op latere leeftijd.

Tijdens een vraaggesprek aan huis werden aan de hand van de Adverse Childhood Experiences-vragenlijst (ACE, ingrijpende jeugdervaringen) gegevens verzameld van personen in de leeftijd 18-69 jaar (n = 5.307). Er werd naar 9 ingrijpende jeugdervaringen gevraagd en daarnaast moesten de deelnemers beantwoorden hoeveel gebitselementen ze misten en hoeveel van de resterende gebitselementen restauraties hadden ondergaan of kronen bevatten.

Er werd een sterke relatie gevonden tussen ingrijpende jeugdervaringen en een slechte mondgezondheid. Zo was de prevalentie van het verlies van gebitselementen significant hoger (8,3%) bij mensen met ≥ 4 ACE’s in vergelijking met die bij mensen zonder ACE’s ( 5,0%; p < 0,05). Een vergelijkbare associatie werd gevonden voor het aantal ontbrekende of gerestaureerde gebitselementen (13,4%, ≥ 4 ACE’s; 8,1%, 0 ACE’s; p < 0,001). Personen met 4 of meer ingrijpende jeugdervaringen hadden tevens een hoger percentage ontbrekende gebitselementen en restauraties op welke leeftijd dan ook in vergelijking met personen die deze ervaringen niet hadden. Het percentage dat meer dan 8 gebitselementen had verloren was in elke leeftijdscategorie hoger bij mensen met ACE’s, oplopend van 1% (18-29 jaar) en 13,0% (60-69 jaar) bij degenen met geen, tot respectievelijk 3,0% en 26,0% bij hen met 4 of meer ACE’s.

Conclusie. Ingrijpende jeugdervaringen kunnen een belangrijke voorspellende factor zijn voor een slechte mondgezondheid. Gezien de groeiende rol die tandartsen spelen bij het signaleren van mishandeling en verwaarlozing bij kinderen, ligt het in de lijn der verwachting dat men zich ook meer bewust is van de mogelijkheid dat ingrijpende jeugdervaringen aan een slechte mondgezondheid ten grondslag liggen.

Bron

Ford K, Brocklehurst K, Huhes K, Sharp CA, Bellis MA. Understanding the association between self-reported poor oral health and exposure to adverse childhood experiences: a retrospective study. BMC Oral Health 2020; 20: 51.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 503

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog