× ABONNEREN

Interdisciplinair programma ter voorkoming van cariës bij jonge kinderen

Preventieve Tandheelkunde

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

De Duitse tandartsorganisatie heeft als doel gesteld de prevalentie van cariësvrije gebitten bij 6-jarigen in 2020 met 80% te vermeerderen. Om dat doel te bereiken was het nodig een preventief georiënteerd mondzorgplan op te stellen waarbij tandheelkundigen, kinderartsen, gynaecologen, vroedvrouwen en maatschappelijk werkers samenwerken.

Doel van dit onderzoek was om carieuze laesies op jonge leeftijd te voorkomen door het invoeren van een interdisciplinair preventieprogramma dat was gebaseerd op het met regelmaat verschaffen van informatie en adviezen aan zwangere vrouwen en aan ouders van pasgeboren kinderen. Het programma bestond uit vele activiteiten, zoals het uitdelen en bespreken van folders, juist gebruik van flesvoeding, uitleg over het ontstaan en voorkomen van cariës, verstrekken van tandpasta en tandenborstel en het uitvoeren van periodieke mondonderzoeken. Deze activiteiten begonnen tijdens de zwangerschap en werden gedurende de daaropvolgende jaren op consultatiebureaus en in de wijk uitgevoerd.

Het onderzoek werd in een stad uitgevoerd. De controlegroep bestond uit 3- tot 4-jarigen die het consultatiebureautraject hadden doorlopen voordat het interdisciplinaire preventieprogramma was ingevoerd. De gemodificeerde ICDAS-index, bestaande uit 3 in plaats van 6 cariëscodes, werd gebruikt om carieuze laesies te registreren. Ook werden de ouders ondervraagd over het voedingsgebruik en mondhygiëne van het kind.

In totaal deden 661 controle- en 706 testkinderen van 3 tot 4 jaar mee. Het gemiddelde aantal carieuze glazuur- en dentinelaesies, restauraties en extracties in de controle- en testgroep waren respectievelijk 0,92 en 0,46 (p < 0,0001). In de controlegroep was 78,8% van de kinderen cariësvrij en in de testgroep 86,3%. Het antwoordpercentage van de vragenlijst was laag (39,8%). De kinderen in de testgroep hadden betere voedings- en poetsgewoonten.

Conclusie. Het multidisciplinaire preventief programma is een voorbeeld om carieuze laesies in een vroeg stadium bij jonge kinderen te voorkomen.

Bron

Winter J, Bartsch B, Schütz C, et al. Implementation and evaluation of an interdisciplinary preventive program to prevent early childhood caries. Clin Oral Investig 2019; 23: 187-197.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 545

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog