× ABONNEREN

Invloed omstandigheden op detectie approximale cariës

Radiologie

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Radiologische detectie van carieuze laesies is een veel voorkomende en uitdagende diagnostische taak in de dagelijkse klinische praktijksetting. De introductie van digitale beeldvormingstechnieken heeft geleid tot een significant lagere stralingsdosis en een betere beeldkwaliteit. Echter, de ideale omstandigheden waaronder röntgenopnamen geïnterpreteerd dienen te worden zijn nog steeds een onderwerp van discussie. Het doel van dit onderzoek was te bepalen wat de invloed van verschillende beoordelingsomstandigheden was op de detectie van approximale cariëslaesies op de digitale röntgenopname.

Hiertoe werden 40 molaren in een gipsen blok opgesteld. Röntgenopnamen werden gemaakt met behulp van een CMOS-sensorsysteem. Drie radiologen, gespecialiseerd in orale diagnostiek, beoordeelden de opnamen onder verschillende omstandigheden (type scherm, horizontale kijkrichting, omgevingslicht) op detectie van approximale cariëslaesies, op een 5-puntenschaal. De gebitselementen werden uiteindelijk beoordeeld met micro-CT.

De verschillende beoordelingsomstandigheden beïnvloedden de diagnostiek van de approximale vlakken niet significant. In het algemeen werden matige waarden voor de accuraatheid van de diagnostiek (AUC 0,67 - 0,75), een lage sensitiviteit (0,40 - 0,52) en een hoge specificiteit (0,82 - 0,96) gevonden. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid was redelijk (Cohen’s kappa 0,30 - 0,51); de intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid was goed (Cohen’s kappa 0,64 - 0,79).

Conclusie. Type scherm, horizontale beoordelings-hoek en omgevingslicht hadden geen invloed op de diagnostiek van approximale cariës. De kwaliteit van de diagnostiek van de 3 experts, vergeleken met een gouden standaard, was hooguit redelijk te noemen, hetgeen nog maar eens bevestigt dat de moeilijkheidsgraad van (röntgenologische) diagnostiek niet te licht moet worden opgevat.

Bron

Souza Lima CA, Nascimento EHL, Gaeta-Araujo H, et al. Is the digital radiographic detection of approximal caries lesions influenced by viewing conditions? Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2020: 129: 165-170.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog