× ABONNEREN

Invloed van positie hoofd op accuraatheid CBCT-opname

Radiologie

Door op 06-12-2019
  • Bron
  • Reacties (0)

Driedimensionale beelden van de harde tandheelkundige weefsels, gemaakt met een conebeamcomputertomogram (CBCT), worden meer en meer in de tandheelkundige praktijk gebruikt voor een brede scope van toepassingen: diagnostiek van periapicale aandoeningen, botafwijkingen en mogelijke wortelfracturen; behandelplanning bijvoorbeeld in de implantologie, kaakchirurgie en orthodontie; voorspelling voor patiënten met craniofaciale afwijkingen. Factoren die van invloed zijn op de beeldkwaliteit zijn scanner-, operateur- of patiëntgerelateerd. In de laatste categorie is het onder meer de hoofdoriëntatie van de patiënt die mogelijk invloed heeft op de beeldvorming. In dit onderzoek stond de vraag centraal wat het effect van de positie van het hoofd is bij het maken van een CBCT op de uiteindelijke accuraatheid van het geproduceerde 3D-model.

Een menselijke schedel werd gepositioneerd in van te voren bepaalde oriëntaties in de CBCT-scanner en de opname werd gemaakt in diverse richtingen met verschillende voxel groottes. Het resulterende 3D-oppervlaktemodel werd over het nulmodel heen geprojecteerd. De verschillen tussen de modellen werden gemeten en uitgedrukt in RMSE (root mean square error). Bij gebruik van de 0,3 mm voxel varieerde de RSME van 0,31 tot 0,87 mm voor het gehele maxillofaciale gebied, van 0,44 tot 0,91 mm voor de maxilla, en van 0,31 tot 0,71 voor de mandibula. Bij gebruik van de 0,4 mm voxel varieerde de RSME van 0,47 tot 0,86 mm voor het gehele maxillofaciale gebied, van 0,60 tot 0,96 mm voor de maxilla, en van 0,56 tot 0,86 voor de mandibula. Bij de opnames van de maxilla werd een licht grotere afwijking gevonden dan bij de mandibula.

Conclusie. De positie van het hoofd is van invloed op de accuraatheid van het 3D-model, maar de gemeten verschillen zijn niet groot genoeg om klinisch relevant te zijn.

Bron

Stamatakis HC, Steegman R, Dusseldorp J, Ren Y. Head positioning in a cone beam computed tomography unit and the effect on accuracy of the three-dimensional surface method. Eur J Oral Sci 2019: 127: 72-80.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog