× ABONNEREN

Invloed van tandartsangst op mondgezondheid adolescenten

Sociale tandheelkunde

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Angst voor de tandarts is een wijdverspreid fenomeen, voorkomend in alle leeftijdscategorieën, en is dan ook regelmatig onderwerp van onderzoek. Er is echter weinig bekend over de impact van tandartsangst op de mondgezondheid van adolescenten. Het doel van dit onderzoek was te bepalen of tandartsangst een voorspeller is van een slechtere mondgezondheid bij 12- en 15-jarigen.

In het Verenigd Koninkrijk worden met regelmaat nationale epidemiologische onderzoeken verricht op scholen. De data waarop dit onderzoek was gebaseerd waren afkomstig van een specifiek op kinderen en adolescenten gericht onderzoek uit 2013. Op basis van klinisch onderzoek werden DMFT-scores, de aanwezigheid van actieve cariës en de aanwezigheid van laesies van de zachte weefsels bepaald. Daarnaast werden de zelfbeoordeling van de mondgezondheid van de deelnemers en de invloed daarvan op hun kwaliteit van leven meegenomen in het onderzoek, evenals de uitslagen van een door de ouders ingevulde vragenlijst over de impact van de mondgezondheid van het kind op het familieleven. Er werd een regressie-analyse van data van in totaal 4950 kinderen, 12 en 15 jaar oud, uitgevoerd. Als voorspellers werden tandartsangst, sociaaleconomische status en aan mondgezondheid gerelateerd gedrag in het model geïncludeerd.

Tandartsangst bleek bij deze deelnemers geen voorspeller van een slechtere mondgezondheid, maar voorspelde wel een grotere impact van de mondgezondheid op hun kwaliteit van leven. Adolescenten met tandartsangst hadden meer negatieve gedachten met betrekking tot hun tandheelkundige en algemene gezondheid.

Conclusie. Tandartsangst beïnvloedt het leven van alledag en het geestelijk welbevinden van adolescenten.

Bron

Coxon JD, Hosey MT, Newton JT. How does dental anxiety affect the oral health of adolescents? A regression analysis of the Child Dental Health Survey 2013. Br Dent J 2019; 227: 823-828.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog