× ABONNEREN

Is fluoridevernis bij jonge kinderen effectief?

Preventieve tandheelkunde

Door op 06-03-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Fluoridevernis wordt al decennia lang aanbevolen om carieuze laesies te voorkomen en te behandelen. In de jaren 1970 was het bewijs voor de effectiviteit van dit middel gestoeld op een klein aantal onderzoeken. Het aantal nam in de decennia daarna toe. Sommige onderzoekers vonden systematisch uitgevoerde literatuuronderzoeken sinds het jaar 2000 onvoldoende goed. Daarom deden ze een nieuw, uitgebreid onderzoek naar het preventieve effect van het vernis bij kinderen tot 71 maanden.

Van de 2.441 onderzoeken die werden gedetecteerd, kwamen 20 in aanmerking voor verdere analyse. Hiervan betroffen 17 5% NaF en 3 0,9% difluorosilane. Een onderzoek duurde 3 jaar, 17 onderzoeken 2 jaar en 2 onderzoeken slechts 1 jaar. Fluoridevernis werd in de geïncludeerde onderzoeken vergeleken met andere behandelmethoden (n = 8), met een placebo (n = 6) of met geen interventie (n = 6). Om een caviteit bij 1.000 kinderen te voorkomen was applicatie van fluoridevernis bij 17.000 kinderen nodig. Op tand- en tandvlakniveau bracht het gebruik van fluoridevernis in deze leeftijdscategorie geen verbetering in het voorkomen van carieuze dentinelaesies. De onderzoekers wijzen erop dat fluoridevernis wellicht alleen een effect teweegbrengt bij jeugdigen uit een laag sociaal-economisch milieu.

Conclusie. Het onderzoek kon niet aantonen dat applicatie van fluoridevernis bij kinderen tot 71 maanden carieuze dentine laesies kan voorkomen.

Bron

De Sousa FSO, Dos Santos APP, Nadanovsky P, Hujoel P, Cunha-Cruz J, De Oliveira BH. Fluoride varnish and dental caries in preschoolers: a systematic review and meta-analysis. Caries Res 2019; 53: 502-513.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 maart 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 3 - maart 2020; 206

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog