× ABONNEREN

Kenmerken van eetgedrag in relatie tot cariës

Kindertandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Naast de consumptie van suikerhoudende voeding is eetgedrag een risicofactor voor het ontstaan van cariës. Er zijn echter weinig onderzoeken naar de invloed van eetgedragskenmerken in relatie tot cariës. Het doel van dit onderzoek was de kenmerken van het eetgedrag bij kinderen te beoordelen.

De ouders of verzorgers van kinderen van 8 jaar (n = 580) vulden een vragenlijst (Children’s Eating Behavior Questionnaire, CEBQ) in over het eetgedrag van hun kind. Daarin werd onder andere gevraagd naar de behoefte om steeds te willen eten of drinken, hoezeer het kind van eten houdt, de verzadigingsreactie, het traag eten, het weigeren van nieuwe voedingsmiddelen en te weinig of te veel eten of drinken als gevolg van emotie. Daarnaast werd de situatie in de mond vastgelegd met de DMFT/dmft-score en gekeken naar de Body Mass Index. De verdeling jongen-meisje was vrijwel gelijk. Bijna 6% van de ouders had een lage of gemiddelde sociaaleconomische status. De gemiddelde DMFT/dmft was 2,41 variërend van 0 tot 13. Van de kinderen had 63% een DMFT/dmft > 0. Na correctie van mogelijke verstorende factoren hadden kinderen een hogere DMFT/dmft-score als er een behoefte was om steeds te willen drinken (p = 0,02) en een lage verzadigingsreactie (p = 0,03) (in de samenvatting van dit artikel zijn deze p-waarden respectievelijk 0,3 en 0,4). Kinderen met overgewicht en obesitas hadden hogere gemiddelden op de behoefte om steeds te willen eten (p < 0,001), het houden van eten (p < 0,001) en overeten gepaard gaande met emotie (p < 0,001). Lagere gemiddelden werden gezien bij kinderen met een hoge verzadigingsreactie (p < 0,001), langzaam eten (p < 0,001) en te weinig eten als gevolg van emotie (p <0,001).

Conclusies. Sommige aspecten van eetgedrag verschillen bij kinderen met of zonder aanwezigheid van cariës. Deze kennis zorgt voor een beter inzicht in de multifactoriële factoren die kunnen bijdragen bij het ontstaan van cariës en kan helpen bij het aanleren van vast voedingsmomenten met geproportioneerde hoeveelheden.

Bron

Shqair AQ, Dos Santos Motta JV, Da Silva RA, Do Amaral PL, Goettems ML. Children’s eating behaviour traits and dental caries. J Pub Health Dent 2021; epub ahead of print 15 maart.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog