× ABONNEREN

Kennis bij aanstaande moeders ter voorkoming van ECC

Kindertandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Early Childhood Caries ( ECC) wordt gedefinieerd als dmfs ≥ 1 in een tijdelijke dentitie bij een kind van < 6 jaar en is te voorkomen als op hele jonge leeftijd extra aandacht aan preventie wordt gegeven. Het doel van dit onderzoek was de kennis, het bewustzijn en de overtuiging van aanstaande ouders over het ontstaan van ECC in de vroege kinderjaren in kaart te brengen en te evalueren welke interventies de voorkeur hebben voorafgaand aan de geboorte van de baby. In een groot openbaar ziekenhuis kregen aanstaande moeders het verzoek een vragenlijst in te vullen en mee te doen aan een interview. De vragenlijst bevatte vragen over risicofactoren, mondzorggedrag, kennis van de ontwikkeling van het (kinder)gebit, consumptiegedrag en de behandeling en complicaties van ECC. Ook werd de deelnemers gevraagd naar welk soort preventieve voorlichting hun voorkeur uitging. Een statistische analyse werd uitgevoerd met de chi-kwadraattoets.

Er werden 400 aanstaande moeders benaderd, van wie 95% (n = 380) instemde aan het onderzoek mee te doen. Slechts 10% ging regelmatig naar de tandarts, 59% van de moeders poetste 2 maal per dag. Dat vanaf de doorbraak van de melkelementen met tandenpoetsen moest worden begonnen, was 16% overtuigd. Een meerderheid (68%) vond dat flesvoeding niet vóór de leeftijd van 2 jaar moest worden gestopt. Verder vond 81% dat suiker beter tussen de maaltijden door zou moeten worden geconsumeerd, terwijl 85% vond dat de suikerinname beter over de dag verspreid kon plaatsvinden. Slechts 12% was van mening dat een kindje op 1-jarige leeftijd voor het eerst naar de tandarts moest. Het opleidingsniveau van de moeders bleek van invloed op hun kennisniveau inzake de verschillende aspecten van de preventie van ECC. De deelnemers gaven de voorkeur aan een folder (38%) en sociale media (24%) om informatie te verkrijgen over mondzorgpreventie.

Conclusie. Aanstaande moeders hadden onvoldoende kennis over de preventie van ECC. Er is behoefte aan interventies die advies geven over het tandenpoetsen, consumptiegedrag en tandartsbezoek van kinderen als onderdeel van een bredere algemene gezondheidsbevordering.

Bron

ElKarmi R, Aljafari A, Eldali H, Hosey MT. Do expectant mothers know how early childhood caries can be prevented? A crosssectional study. Eur Arch Paediatr Dentistry 2019; 20: 595-601.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 502

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog