× ABONNEREN

Keramische versus metaal-keramische implantaatgedragen voorzieningen

Prothetische tandheelkunde

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

Volkeramische kronen vormen een alternatief voor metaal-keramische kronen op implantaten. Ze zijn vervaardigd van zirkoniumdioxidekeramiek met behulp van digitale techniek. Implantaatgedragen kronen en bruggen vertonen hoge overlevingspercentages gedurende lange observatieperiodes, maar complicaties komen voor (technisch/mechanisch en biologisch).

In dit systematisch literatuuronderzoek en de meta-analyse worden implantaatgedragen keramische en metaal-keramische restauraties vergeleken ten aanzien van het biologische complicatiepercentage, het overlevingspercentage en het marginale botverlies. Inclusiecriterium was dat de verschillende kronen binnen 1 onderzoek werden vergeleken.

Een uitgebreid onderzoek uit in databases (PubMed/MEDLINE, Web of Science en Cochrane Library) werd uitgevoerd door 2 onafhankelijke reviewers. De zoekopdracht werd uitgevoerd in overeenstemming met de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews (PRISMA), verklaring en methoden werden geregistreerd in het International Prospective Register of Systematic Reviews (PROSPERO).

De zoekopdracht identificeerde 949 referenties. Na de eerste analyse werden 12 onderzoeken kwalitatief en kwantitatief geanalyseerd. Het mechanische complicatiepercentage verschilde niet tussen keramische en metaal-keramische restauraties (p = 0,89), onafhankelijk van het type restauratie (kroon: p = 0,63; brug p = 0,65). Het biologische complicatiepercentage van keramische restauraties was ook niet significant verschillend van metaal-keramische restauraties (p = 0,21). De overlevingspercentages van de restauraties vertoonden geen significante verschillen (p = 0,56) en ook het marginale botverlies was niet significant verschillend (p = 0,12).

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Met keramische en metaal-keramische implantaatgedragen restauraties zijn vergelijkbare klinische resultaten te behalen. Langere observatieperioden worden aanbevolen.

Bron

Lemos CAA, Verri FR, Gomes JML, et al. Ceramic versus metal-ceramic implant-supported prostheses: A systematic review and meta-analysis. J Prosthet Dent 2019; 121: 879-886.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog