× ABONNEREN

Kleurstabiliteit van CAD/CAM keramiek

materiaalkunde

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Een natuurlijke kleur verkrijgen in restauraties blijft een uitdaging. Multi-colored CAD/CAM blokken zijn erg populair door het nabootsen van het natuurlijke dentine en glazuur. Er werd al eerder gerapporteerd in de literatuur dat de kleurstabiliteit beïnvloed wordt door de oppervlakteruwheid en oppervlaktebehandeling.

In dit in-vitro-onderzoek werd de kleurstabiliteit van met zirkoniumdioxide versterkt lithium silicaat glaskeramiek (Vita Suprinity HT of Z) vergeleken met lithium disilicaat versterkt glaskeramiek (IPS e.max CAD HT of LD) CAD/CAM blokken volgens oppervlaktebehandeling. Beide keramieken bestaan niet in multi-colored blokken. Hierdoor wordt bij klinische toepassingen soms gebruik gemaakt van extra externe inkleuring. In dit onderzoek werden in totaal 120 specimens (60 Z en 60 LD) geprepareerd en verdeeld over 3 oppervlakte afwerkingstechnieken: ovenglanzen, mechanisch polijsten en extern inkleuren en ovenglanzen. De helft van elke groep werd ondergedompeld in koffie en de andere helft in thee (n = 10 per groep). De kleurstabiliteit werd gemeten na 1 week, 2 weken, 1 maand en 2 maanden onderdompeling: 2 maanden testen komt overeen met 5 jaar klinisch gebruik. Nadien werd van elk specimen de kleurstabiliteit opnieuw gemeten, na verwijdering van de externe verkleuring met profylactische pasta.

Bij het onderdompelen in thee en koffie was het statistisch significant dat de kleurverandering toenam naarmate de onderdompeling langer was. In de theegroep werd besloten dat ovenglazen en mechanisch polijsten bij LD een statistisch lagere kleurverandering toonde ten opzichte van Z. Bij externe inkleuring met ovenglanzen was dit omgekeerd. Tevens zag men bij LD dat de ovenglansprocedure een lagere kleurverandering gaf ten opzichte van het mechanisch polijsten en externe inkleuring met ovenglans. Bij Z toonde de ovenglansprocedure ook een lagere kleurverandering ten opzichte van mechanisch polijsten, maar toonde de externe inkleuring met ovenglazen statistisch niet-significante waarden. Bij de koffiegroep werden gelijkwaardige resultaten verkregen. Z toonde een statistisch hogere kleurverandering ten opzichte LD in thee. In koffie werd geen statistisch significant onderscheid vastgesteld tussen de 2 groepen. Beide toonden een hogere kleurverandering na onderdompeling in thee dan in koffie.

Conclusie. Thee verkleurt meer dan koffie maar lithium disilicaat keramiek heeft een hogere kleurstabiliteit dan zirkoniumdioxide versterkt lithium silicaat keramiek. Na 2 maanden heeft de ovenglansprocedure de hoogste kleurstabiliteit en het mechanisch polijsten de laagste. Na het polijsten bleken beide keramieken een klinisch acceptabele kleurstabiliteit te hebben.

Bron

Kanat-Ertürk B. Color stability of CAD/CAM ceramics prepared with different surface finishing procedures. J Prosthodont 2020; 29: 166-172.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) L. Van Zeghbroeck
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 november 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 11 - november 2020; 651

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog