× ABONNEREN

Klinische succes van indirecte overkapping onafhankelijk van onderlaag

Kindertandheelkunde

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

Prospectief klinisch onderzoek had tot doel de toepassing te evalueren van 3 typen onderlagen voor de behandeling van indirect overkapte diepe caviteiten. Het betrof een resin-modified calcium silicate (RMCS), mineral trioxide-aggregate (MTA) en calciumhydroxide (CH). Het onderzoek had betrekking op 135 geselecteerde tweede tijdelijke en 160 eerste blijvende molaren bij kinderen van 4-15 jaar. Als inclusiecriteria golden klinisch en röntgenologisch symptoomloze diep carieuze molaren bij gezonde en goed te behandelen kinderen. De tijdelijke molaren werden voorzien van een compomeerrestauratie en de blijvende molaren van een composietrestauratie. Alle behandelingen vonden plaats onder rubberdam. De verdeling van het aantal molaren over de groepen RMCS, MTA en CH was respectievelijk 91, 89 en 115; het klinische en röntgenologische succes na 2 jaar was respectievelijk 87,8%, 94,4% en 84,6%. Het verschil in succes tussen de groepen bleek niet significant (p > 0,05), noch de verdeling van het type molaren, het geslacht en de aard van de mislukking van de niet geslaagde behandelingen. De onderzoekers zijn van mening dat het succes van de behandeling vooral moet worden gezocht in een zorgvuldige uitvoering van de behandeling en een hermetische afsluiting van de caviteit. De keuze van de onderlaag is hieraan ondergeschikt. Niet vermeld werd dat een nadeel van calciumhydroxide is dat het op termijn oplost.

Conclusie. De resultaten ondersteunen het idee dat het succes van een indirecte overkapping onafhankelijk is van de toegepaste onderlaag.

Bron

Gurcan AT, Seymen F. Clinical and radiographic evaluation of indirect pulp capping with three different materials: a 2-year follow-up study. Eur J Paediatr Dent 2019; 20: 105-110.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) R.J.M. Gruythuysen
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 december 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 12 - december 2020; 737

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog