× ABONNEREN

Kwaliteit van restauraties van een nieuw glasionomeer na 10 jaar

Restauratieve tandheelkunde

Door op 06-03-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Sinds de introductie van hooggevulde glasionomeren, ongeveer 2 decennia geleden, is de kwaliteit van glasionomeerrestauraties verbeterd. Een aantal jaren geleden is een glasionomeer restauratiemateriaal (Equia Fil™) beschikbaar gekomen dat nabehandeld moet worden met een nanogevulde kunststoflaag (Equia Coat™). De kunststoflaag dient oneffenheden en microscheuren in het oppervlak van de restauratie te voorkomen. Hierdoor zou het glasionomeer breukbestendiger zijn en minder oppervlakslijtage vertonen. Het onderhavige gerandomiseerde onderzoek had tot doel de kwaliteit van de nieuwe glasionomeercombinatie (Equia System™) te vergelijken met dat van een microgevulde hybride kunststof dat bestemd is voor gebruik in de zijdelings delen (Gradia Direct Posterior™).

Na 10 jaar werden 61 een- en 63 tweevlaks restauraties bij 51 patiënten (gemiddelde leeftijd 24 jaar) geëvalueerd. Dat was 86,4% van het totale aantal restauraties die door 2 ervaren universiteitstandartsen volgens de weefselsparende aanpak waren geplaatst. Patiënten met slechte mondhygiëne, hoog cariësrisico, chronische parodontitis, bruxisme en medisch gecompromitteerden werden geëxcludeerd. In de approximale box moest cervicaal glazuur aanwezig zijn. Twee onafhankelijke tandartsen evalueerden de restauraties aan de hand van de criteria van de United States Public Health Services (USPHS). Slechts de restauratiekleur ten opzichte van het glazuur was statistisch significant minder voor glasionomeer- dan voor kunststofrestauraties. Geen statistisch significant verschil tussen beide type restauraties werd gevonden voor andere USPHS-codes zoals randaansluiting, restauratiebreuk en retentie, anatomische vormgeving, secundaire carieuze laesies in het dentine en postoperatieve gevoeligheid. Overlevingsanalyse werd niet uitgevoerd.

Conclusie. Glasionomeer en kunststof bleken na 10 jaar kwalitatief goede materialen voor het restaureren van een- en tweevlaks caviteiten in de zijdelingsdelen te zijn.

Bron

Gurgan S, Kutuk ZB, Yalcin Cakir F, Ergin E. A randomized controlled 10 years follow up of a glass ionomer restorative material in class I and class II cavities. J Dent 2019; pii: S0300-5712: 30157-5.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 maart 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 3 - maart 2020; 205

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog