× ABONNEREN

Lichte intraveneuze sedatie met midazolam door de tandarts

Door op 05-12-2014
  • Reacties (0)

Samenvatting

Tandartsen moeten tijdens hun opleiding kennismaken met alle vormen van sedatie. Een aanvullende postdoctorale opleiding voor het gebruik van lichte intraveneuze sedatie met midazolam zou een aanvulling vormen voor de tandheelkunde in Nederland. Hierbij dient de nadruk te liggen op de veiligheidsaspecten en is een ingangseis van het bezit van het diploma ‘Advanced Life Support’ verplicht.

Ongeveer 800.000 Nederlanders gaan niet naar de tandarts vanwege angst. De psychologische gedragstherapeutische benadering om angst te behandelen wordt in Nederland uitgebreid onderwezen aan de verschillende academische opleidingen tandheelkunde en toegepast in de praktijk. Voor de medicamenteuze behandeling gebruiken tandartsen in Nederland lachgassedatie en orale toediening van benzodiazepinen. Voor de intraveneuze toediening van sedativa zijn Nederlandse tandartsen tot nu toe vrijwel geheel afhankelijk van een anesthesioloog. Lichte intraveneuze sedatie met midazolam kan worden gebruikt om angstige patiënten meer comfort te bieden. Nederlandse tandartsen kunnen intraveneuze lichte sedatie met midazolam zelf toepassen bij volwassen patiënten, mits wordt voldaan aan een uitgebreid scala van randvoorwaarden.

Zie voor de discussie over dit onderwerp:
Broers DLM, Plat J, Jongh A de, Zuidgeest TGM, Blom HCCM, Kraaijenhagen AE, Pieterse CM, Bildt MM. Toediening van intraveneuze sedatie met midazolam door tandarts is onveilig. Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2015; 122: 139-140. Epub ahead of print 23 Jan 2015.
Preckel B, Berg HG van den. Veiligheid van sedatie met midazolam voor tandheelkundige behandelingen. Ned Tijdschr Tandheelkd mei 2015; 122: 247-249. Epub ahead of print 23 Mar 2015.

Dit programma is niet meer geaccrediteerd en kan daarom niet meer worden aangeschaft

Lees verder

Meer lezen? Log in of word abonnee