× ABONNEREN

Man-vrouwverschil in bescherming tegen erosie door speekselpellikel?

Basiswetenschappen

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Erosieve gebitsslijtage is een multifactorieel proces waar biologische, chemische en gedragscomponenten bijdragen aan het individuele risico op het ontstaan van erosieve laesies. De gevoeligheid voor tanderosie varieert aanzienlijk tussen individuen, door verschillen in kwaliteit van tandmateriaal, speeksel en samenstelling van de pellikel. De beschermende werking van de pellikel is afhankelijk van leeftijd en verschilt tussen volwassenen en kinderen. Het doel van dit onderzoek was het analyseren van een mogelijk verschil tussen mannen en vrouwen.

Hiertoe werden in totaal 6, van elk 3, monsters van runderglazuur en dentine aangebracht in de mond van gezonde vrijwilligers gedurende 120 minuten om zo een pellikel te vormen. Zowel de groep mannen als de groep vrouwen bestond uit 25 proefpersoenen, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 26 jaar. Vervolgens werden 2 glazuur- en 2 dentinemonsters geërodeerd met hydrochloorzuur met een pH van 2,6, gedurende 60 seconden. Monsters van een controlegroep werden geërodeerd zonder de aanwezigheid van een pellikel. Het verlies aan calcium ten gevolge van de zuuroplossing werd fotometrisch bepaald. Het eiwitgehalte in de pellikel bepaalde diverse speekselparameters (secretiesnelheid, pH, buffercapaciteit, eiwitgehalte, albumine, calcium, fosfaat, fluoride).

De resultaten lieten zien dat de beschermende werking van de pellikel tegen een zuuraanval niet verschilde tussen mannen en vrouwen. Ook het eiwitgehalte in de pellikel verschilde niet. Wel waren het eiwitgehalte en de pH van ongestimuleerd speeksel lager bij vrouwen. Het verlies aan calcium was niet gerelateerd aan het eiwitgehalte van de pellikel noch aan de speekselparameters.

Conclusie. Onder de condities van dit onderzoek was geen verschil aantoonbaar tussen de erosiebeschermende werking van de speekselpellikel van mannen en vrouwen.

Bron

Wiegand A, Rosemann A, Hoch M, Barke S, Dakna M, Kanzow P. Erosion-protective capacity of the salivary pellicle of female and male subjects is not different. Caries Res 2019: 53: 636-642.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 581

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog