× ABONNEREN

Meer cariës- en parobacteriën in speeksel van mensen dan van grote apen

Basiswetenschappen

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Naast de huid en het maag-darmkanaal is de mondholte een van de meest bestudeerde menselijke microbiomen. Onderzoek richt zich op de aanwezigheid en diversiteit van de microbiële profielen in zowel een gezonde als een zieke mondholte. In tegenstelling tot de enorme hoeveelheid onderzoek bij mensen, is er weinig bekend over het microbioom in de mondholte van de andere grote apen uit dezelfde familie als de homo sapiens: de chimpansee, de gorilla, de bonobo en de oerang oetan. Bij hen komt cariës en parodontitis nauwelijks voor. Het doel van dit onderzoek was het analyseren van aantal en type mondbacteriën bij mensen vergeleken met die van andere grote apen.

Monsters van menselijk en apenspeeksel werden verzameld en met specialistische gentechnieken geanalyseerd. Soortspecifieke bacteriën werden aangetroffen bij de verschillende apensoorten. De bacteriële samenstelling van het speeksel vertoonde bij apen meer intra-individuele verschillen dan bij mensen. Menselijk speeksel liet de kleinste diversiteit zien. Wellicht werd dit veroorzaakt door een verschil in mondhygiënegewoonten tussen mensen en andere apen. Alle onderzochte soorten verschilden in diversiteit en hoeveelheid van met cariës geassocieerde bacteriën. Menselijk speeksel bevatte meer bacteriën die geassocieerd zijn met cariës en parodontitis dan bij de andere apen. Dit houdt waarschijnlijk verband met het consumeren van meer geraffineerde cariogene voedingsmiddelen.

Conclusie. Dit onderzoek geeft een eerste inkijk in de aanwezigheid van cariës en parodontitis gerelateerde bacteriën bij grote-apensoorten in vergelijking met de mens. De hogere gevoeligheid voor mondziekten bij mensen leidt tot de vraag of het orale microbioom is veranderd tijdens de evolutie en hoe het wordt beïnvloedt door de menselijke levensstijl.

Bron

Boehlke C, Rupf S, Tenniswood M, Chittur SV, Hannig C, Zierau O. Caries and periodontitis associated bacteria are more abundant in human saliva compared to other great apes. Arch Oral Biol 2020; 111: 104648.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog