× ABONNEREN

Meer investeren in de jeugd van vandaag

Door op 07-06-2019
  • Reacties (0)

Samenvatting

Veel politici roepen dat mondzorg “beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar” moet zijn. Maar wat betekent dit concreet? In elk geval meer voorlichting over het belang van een goede mondverzorging bij jongeren. Want jong geleerd is oud gedaan en preventie maakt de mondzorg goedkoper. Lees hier de visie van Joba van den Berg-Jansen, Tweede Kamerlid namens het CDA.

Uit onderzoek blijkt dat goede mondzorg van grote invloed kan zijn op de algehele gezondheid van een persoon. Uiteraard omdat infecties in de mond kunnen leiden tot infecties elders in het lichaam. Zo is bekend dat ontstoken tandvlees het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarnaast kunnen ontstekingen ook betekenen dat het moeilijk of zelfs pijnlijk is om bepaalde levensmiddelen, zoals een appel of rauwe wortels, te eten terwijl dat juist gezond is. Een gezonde mond zorgt bovendien voor meer zelfvertrouwen. In een wereld waarin sociale media steeds belangrijker worden is ook dat een belangrijk punt.

Goede mondzorg is dus belangrijk. Het CDA vindt dat voor de zorg de 3 B’s gelden: zorg moet beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar zijn. De vraag is wat dit betekent voor de mondzorg?

''Niet-tandheelkundige professionals hebben
ook rol in preventieve jeugdtandzorg''


Tot de leeftijd van 18 jaar worden de kosten voor de meeste tandheelkundige zorg aan kinderen vergoed door de basisverzekering. Iedere jongere kan dus naar een tandarts voor onderhoud van het gebit. Desondanks blijkt echter dat dit onvoldoende bekend is, met als gevolg dat vooral jeugdigen uit de lage sociaal-economische klassen (SES-groep) minder vaak een tandarts bezoeken dan jeugdigen uit de hoge SES-groep. Daar komt nog bij dat jongeren in de lage SES-groepen gemiddeld gezien hun gebit minder goed blijken te poetsen en een minder gezond voedingsgedrag vertonen.

Het CDA vindt dat zorgelijk want bij mondzorg geldt bij uitstek: jong geleerd is oud gedaan. Als je van jongs af aan goed voor je gebit en tandvlees zorgt, voorkomt dat veel problemen. Op goede wijze poetsen en ragers en tandenstokers gebruiken zijn daarbij essentieel. Het CDA vindt dat er meer voorlichting moet komen en dat kinderen meer uitgenodigd moeten worden om naar een tandarts te gaan. Soms gaan kinderen ook uit angst voor de tandheelkundige behandeling niet naar een tandarts en wordt het probleem in de mond alleen maar groter. Scholen hebben hierin een belangrijke taak.

Een volwassene in Nederland betaalt gemiddeld bijna 6.000 euro per jaar aan de zorg via de ziektekostenpolis, het eigen risico en via de belastingen. Voor een volwassene met een modaal inkomen is dit bedrag zelfs al 9.000 euro. Dat zijn geen geringe bedragen en het CDA vindt het daarom van belang dat de zorg betaalbaar blijft om de solidariteit tussen mensen te behouden.

Dat kan bijvoorbeeld door kosten te voorkomen door preventie: voorkomen is immers beter dan genezen en ook veel goedkoper. Vandaar dat het belangrijk is dat alle jongeren regelmatig naar een tandarts gaan voor een periodieke controle en leren hoe ze goed voor hun gebit en tandvlees kunnen zorgen. Immers, na het achttiende levensjaar moeten ze zelf de kosten van de mondzorg betalen. Ook huisartsen en de consultatiebureaus hebben hierbij wat het CDA betreft de verantwoordelijkheid om te controleren of jongeren wel een tandarts bezoeken en hierover zo nodig informatie te verschaffen.

Iedereen moet een tandarts in de buurt hebben. Echter, al jaren zien we dat er een groot tekort aan tandartsen is. Daardoor zijn al veel buitenlandse tandartsen werkzaam in Nederland, met soms alle communicatieproblemen van dien. Het CDA heeft daar afgelopen jaren in debatten al meerdere keren aandacht voor gevraagd. Het Capaciteitsorgaan is nu bezig de benodigde behoefte aan opleidingsplaatsen goed in kaart te brengen. Het kan immers niet zo zijn dat er structureel te weinig tandartsen worden opgeleid.

Om mondzorg ook voor de toekomst beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden moet er meer aandacht komen voor de jeugd van vandaag. Want voorkomen is de beste zorg.

drs. Joba A.M.J van den Berg-Jansen, Tweede Kamerlid namens het CDA

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog