× ABONNEREN

Melatonine reduceert mucositis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Bij radiotherapie in het hoofd-halsgebied ontstaat meestal orale mucositis. Mucositis ontstaat doordat van het celmetabolisme afkomstige vrije radicalen in de weefsels de oxidatieve stress vergroten en daardoor destructie van cellen induceren. Melatonine is een door de epifyse geproduceerd hormoon dat de potentie heeft om vrije radicalen uit te schakelen. Het doel van dit onderzoek was de effectiviteit van melatonine bij de preventie van door radiotherapie veroorzaakte mucositis te bepalen.

In een universitaire mondzorgkliniek in Alexandrië in Egypte werden 40 patiënten geselecteerd die vanwege kanker in het hoofd-halsgebied radiotherapie moesten ondergaan, ouder waren dan 25 jaar, geen chemotherapie hadden ondergaan, geen oncontroleerbare systemische ziekten hadden, niet zwanger waren, geen borstvoeding gaven en geen anticoagulantia gebruikten. Ze werden aselect verdeeld in een experimentele en een controlegroep van elk 20 patiënten. De controlegroep kreeg tijdens de radiotherapie gedurende 6 weken 3 keer per dag een behandeling om de symptomen pijn en ontsteking te bestrijden. De experimentele groep kreeg naast deze symptoomgerichte behandeling dagelijks 20 milligram synthetische melatonine. Als subjectieve uitkomstmaten gebruikten de onderzoekers na 3 en 6 weken scoringsmethoden voor de ernst van mucositis en voor ongemak en pijn. Tevens verzamelden zij van alle patiënten vooraf en na 6 weken een hoeveelheid speeksel om colorimetrisch de antioxidantiecapaciteit daarvan te bepalen.

Beeld: Shutterstock

Na 6 weken hadden in de controlegroep statistisch significant meer patiënten de hoogste score voor de ernst van mucositis dan in de experimentele groep, 30% versus 5%. Op de scoringsmethode voor ongemak en pijn was na 6 weken in de controlegroep de score statistisch significant groter dan in de experimentele groep. De antioxidantiecapaciteit van het speeksel was vooraf in de 2 groepen nagenoeg gelijk. Na 6 weken bleek alleen in de controlegroep de antioxidantiecapaciteit statistisch significant gereduceerd.

Conclusie. Melatonine lijkt een medicament waarmee orale mucositis ten gevolge van radiotherapie in het hoofd-halsgebied effectief kan worden gereduceerd.

Bron

Elsabagh HH, Moussa E, Mahmoud SA, Elsaka RO, Abdelrahman H. Efficacy of melatonin in prevention of radiation-induced oral mucositis: A randomized clinical trial. Oral Dis 2020; 26: 566-572.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 123

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog