× ABONNEREN

Minder cariës bij kinderen door hulp bij poetsen

Kindertandheelkunde

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Een van de basisadviezen van cariëspreventie bij kinderen is dat ouderlijke supervisie bij het tandenpoetsen wordt aanbevolen tot de leeftijd van 10 jaar. Ouderlijke supervisie houdt in dat de ouders en/of verzorgers controleren hoeveel tandpasta er gebruikt wordt, ervoor zorgen dat de tandpasta zo weinig mogelijk wordt ingeslikt en zorgen voor effectieve plaqueverwijdering door de tanden na te poetsen. Weinig is bekend over hoe gezondheidsmedewerkers begeleid kunnen worden in de ondersteuning van ouders hierin en hoe ze dit kunnen inbouwen in de dagelijkse routine.

Het doel van dit systematisch uitgevoerd literatuuronderzoek was om kwaliteitsvolle interventies, die ouderlijk gesuperviseerd tandenpoetsen stimuleren, te identificeren en te vergelijken. Belangrijk hierbij was niet alleen de kortetermijneffecten van het juiste poetsgedrag te identificeren, maar ook de langetermijneffecten op het cariësrisico van de kinderen.

Beeld: Shutterstock

De meeste onderzoeken rapporteerden dat onvoldoende kennis over gesuperviseerd tandenpoetsen een barrière was voor de ouders om dit efficiënt toe te passen. Onvoldoende vaardigheden van de ouders werd als tweede meest voorkomende barrière gerapporteerd, gevolgd door omgevingsfactoren en sociale invloeden.

Interventies om gesuperviseerd tandenpoetsen te verbeteren laten significante verbeteringen zien bij de ouders en/of verzorgers in domeinen als kennis, attitudes, gedragscontrole en zelfeffectiviteit. Bovendien hebben de interventies een significante vermindering van het cariësrisico van de kinderen tot gevolg.

Helaas was er bij de meeste onderzoeken een duidelijk gebrek aan theoretische basis, zoals motivational interviewing, om de interventies te ondersteunen.

Conclusie. Interventies om gesuperviseerd tandenpoetsen te bevorderen spelen vooral in op het verbeteren van de kennis en vaardigheden van de ouders. Positieve effecten zoals reductie van het cariësrisico van de kinderen, verbetering van ouderlijk gedrag en kennis zijn beschreven.

Bron

Aliakbari E, Gray-Burro K, Vinall-Collier K et al. Home-based toothbrush­ing interventions for parents of young children to reduce dental caries: a systematic review. Int J Peadiatr Dent 2021; 31: 37-79.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) S. Schroë
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 174

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog