× ABONNEREN

Minder carieuze laesies in de eerste vier kinderjaren

Sociale tandheelkunde

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Onbehandelde cariës in het melkgebit staat in de top 10 van de meest voorkomende ziekten in de wereld. Cariëservaring in het melkgebit is daarbovenop ook nog eens de beste voorspeller voor cariës in de blijvende eerste molaren. Daarom dienen aan mondgezondheid gerelateerde maatregelen zich vooral te richten op preventie in de eerste jaren van het kinderleven. In deze gerandomiseerde klinische trial werd een interventieprogramma, uitgevoerd door verpleegkundigen en tandartsen, getest.

In dit onderzoek werden verpleegkundigen getraind op het gebied van mondgezondheid en mondonderzoek. Er werden leeftijdsspecifieke archiefkaarten ontwikkeld voor 0-3 jarigen om aan mondgezondheid gerelateerde informatie en activiteiten op vast te leggen. Tandartsen werden getraind in ART (atraumatische restauratieve tandheelkunde). Er werden 3 groepen gevolgd: de actieve interventiegroep (AG) participeerde in het gehele interventieprogramma, de passieve interventiegroep (PG) kreeg alleen de archiefkaarten om bij te houden en de controlegroep (CG) woonde slechts een lezing bij. De cariësstatus werd beoordeeld aan de hand van het ‘Cariës Assessment Spectrum and Treatment’-instrument (CAST-instrument). Het CAST-instrument is gebaseerd op het epidemiologische principe van gezondheid en ziekte en beschouwt gerestaureerde en gesealde vlakken als gezond.

In totaal participeerden 301 kinderen, met een gemiddelde leeftijd van 3,1 jaar. De uitval was na 3 jaar ruim 40%. De prevalentie van (mogelijk) gecaviteerde dentinelaesies was na 3 jaar significant lager in de AG (10,0%, CI 4,1 – 19,5%) dan in de PG (60,5%, CI 48,6 – 71,5%) en de CG (63,0%, CI 50,9 – 74,0%). Glazuurlaesies kwamen het meest voor in de AG (62,9%), terwijl duidelijk gecaviteerde laesies het meest voorkwamen in de PG (28,9%) en de CG (32,9%).

Conclusie. Inbedding van specifieke mondgezondheidsactiviteiten in een bestaand programma voor moeder-en-kindzorg, geïmplementeerd door getrainde verpleegkundigen en ondersteund door tandartsen, reduceerde de hoeveelheid cariës bij 3-jarigen aanzienlijk.

Bron

Villena RS, Pesaressi E, Frencken JE. Reducing carious lesions during the first 4 years of life. An interprofessional approach. J Am Dent Assoc 2019; 150: 1004-1014.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog