× ABONNEREN

Minimaal invasieve diagnostiek van osteoartritis

Gnatologie

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Dit onderzoek had als doel een innovatieve diagnostische methode voor osteoartritis van de temporomandibulaire gewrichten te testen. Deze methode maakt gebruik van bloed- en speekselbiomarkers en anatomische kenmerken.

De participanten van dit onderzoek waren 17 personen van ongeveer 40 jaar oud met de diagnose osteoartritis van de temporomandibulaire gewrichten en 17 controlepersonen met dezelfde geslachts- en leeftijdsverdeling. De onderzoeksvariabelen waren 17 voor osteoartritis specifieke bloed- en speekselbiomarkers en diverse klinische en via conebeamcomputertomografie verkregen anatomische kenmerken van de temporomandibulaire gewrichten. Artificiële intelligentie werd ingezet door in een neuraal netwerk de anatomische kenmerken op te nemen van 259 processus condylares mandibulae, die afkomstig waren uit andere onderzoeksprojecten; 154 van personen met de diagnose osteoartritis en 105 van controlepersonen. Hieraan werden de gegevens van de 34 participanten van het onderhavige onderzoek toegevoegd. Na ‘denksessies’ van het neurale netwerk werden de diagnostische gegevens van het netwerk vergeleken met de klinische consensusoordelen van 2 onderzoekers.

Bij de participanten met osteoartritis werden voor de concentraties van enkele bloed- en speekselbiomarkers belangrijke onderlinge correlaties gevonden en correlaties met enkele anatomische kenmerken van de processus condylares mandibulae. Dit was het geval voor de bloedbiomarkers VE-cadherin, VEGF, MMP-3 en CXCL16 en voor de speekselbiomarkers MMP-3, VE-cadherin, 6Ckine en PAI-I. Van de in het neurale netwerk geïmporteerde klinische onderzoeksvariabelen had de mate van mondopening de sterkste correlatie met degeneratieve kenmerken van de processus condylares mandibulae. Tussen de klinische consensusoordelen en de mate van door het neurale netwerk beoordeelde degeneratie van de processus condylares mandibulae bestond een overeenkomst van 97,8% als op beide 5-puntenschalen een afwijking van 1 schaalpunt werd geaccepteerd. De voorspelling van de mate van osteoartritis met behulp van het neurale netwerk kwam in 92,2% van de gevallen overeen met de klinische consensusoordelen.

Conclusie. Het geconstrueerde neurale netwerk heeft een uitstekende potentie om te fungeren als diagnostisch referentiekader voor osteoartritis in temporomandibulaire gewrichten.

Bron

Shoukri B, Prieto JC, Ruellas A, et al. Minimally invasive approach for diagnosing TMJ osteoarthritis. J Dent Res 2019; 98: 1103-1111.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog