× ABONNEREN

Mobiele mondzorgverlening in Zwitserland

Gerodontologie

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Zodra ouderen afhankelijk worden van anderen neemt de noodzaak van mondzorg toe en de toegankelijkheid van de mondzorgverlening af. Mobiele mondzorgverlening kan hiervoor een oplossing bieden. De eerste doelstelling van dit in Zwitserland uitgevoerde onderzoek was de mobiele mondzorgverlening aan thuiswonende en in woonzorgcentra verblijvende zorgafhankelijke ouderen te beschrijven. Als tweede wilden de onderzoekers de opvattingen van universitaire deskundigen over mobiele mondzorgverlening inventariseren.

Voor het onderzoek kregen 245 tandartsen en 8 mondhygiënisten, van wie na raadpleging van diverse bronnen werd verwacht dat ze zich bezighielden met mobiele mondzorgverlening, de uitnodiging schriftelijk of online een vragenlijst in te vullen. De vragen hadden onder andere betrekking op de gebruikte apparatuur, de tijdsbesteding en de behoefte aan samenwerking en overleg. Over dezelfde onderwerpen en over het kostenaspect en de effectiviteit van de zorgverlening werd met 5 universitaire deskundigen gesproken.

Van 63 mondzorgverleners die zich met mobiele mondzorgverlening bezighielden kwam een ingevulde vragenlijst binnen. In 86% van de gevallen gebruikten zij eenvoudig verplaatsbare apparatuur. Meer dan 90% besteedde minder dan 20% van een volledige werkweek aan mobiele mondzorgverlening. Behoefte aan samenwerking en overleg met collega’s en andere professionele zorgverleners om de mobiele mondzorgverlening naar een hoger plan te tillen, bestond bij 78%. Uit de gesprekken met de universitaire deskundigen bleek dat ook zij behoefte hadden aan deze vorm van samenwerking en overleg. Dit omdat zij vonden dat de mobiele mondzorgverlening lastig en voor velen weinig aantrekkelijk is. Verder was hun ervaring dat patiënten de mobiele mondzorgverlening vrijwel altijd bijzonder waarderen, dat tandartsen-algemeen practici het waarderen als zij patiënten kunnen verwijzen, dat de effectiviteit van de zorgverlening moet worden verbeterd en dat de financiering niet toereikend is.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Mobiele mondzorgverlening aan zorgafhankelijke ouderen krijgt in Zwitserland veel waardering. De kwaliteit moet worden verbeterd en dit kan vooral door samenwerking en overleg met collega’s en andere professionele zorgverleners.

Bron

Borg-Bartolo R, Amberg H, Bieri O, Schirrmann E, Essig S. The provision of mobile dental services to dependent elderly people in Switzerland. Gerodontology 2020; 37: 395-410.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog