× ABONNEREN

Mondgezondheid bij mensen met multipele sclerose

Sociale tandheelkunde

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Multipele sclerose (MS) is een neurodegeneratieve ziekte en de meest voorkomende oorzaak van neurologische aandoeningen bij jongvolwassenen. Wereldwijd lijden meer dan 2,3 miljoen mensen hieraan en het komt driemaal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte openbaart zich meestal op een leeftijd tussen de 15 en 35 jaar met een verhoogde kans in de populatie woonachtig in een gematigd of koud klimaat. De etiologie van MS is niet geheel duidelijk, maar genetische en omgevingsfactoren lijken een belangrijke rol te spelen. Het doel van dit onderzoek was een systematisch literatuuronderzoek te verrichten naar de relatie tussen MS en het voorkomen van mondgezondheidsproblemen.

In de literatuur werd met behulp van Prisma-richtlijnen gezocht naar onderzoeken over mondgezondheid en MS. Elektronische databases (Pubmed, Scopus, Web of Science, MEDLINE en CINAHL) werden doorzocht tot februari 2019. Twee onafhankelijke beoordelaars verzamelden de data en scoorden de kwaliteit van de onderzoeken op basis van de Newcastle-Ottawa schaal.

In totaal werden 1.281 artikelen gevonden; 17 daarvan voldeden aan alle criteria. In meer dan de helft van de onderzoeken werd gewerkt met een niet-klinische controlegroep en het merendeel was observationeel onderzoek. De geïncludeerde onderzoeken waren van slechte tot matige kwaliteit. Alles bij elkaar lieten de resultaten een zeer gelimiteerd bewijs zien dat mensen met MS meer kans hadden op cariës en afwijkingen aan het tandvlees. Er was enig suggestief bewijs dat zij een hoger risico op parodontale afwijkingen hebben en een slechte mondhygiëne, er was matig bewijs voor een relatie tussen het hebben van MS en TMD-klachten.

Conclusie. Dit systematisch literatuuronderzoek liet een verband zien tussen MS en mondgezondheidsproblemen op het gebied van TMD en het parodontium. Bovendien bleek dat er behoefte was aan meer en betere onderzoeken over de relatie tussen MS en diverse mondgezondheidsproblemen.

Bron

Manchery N, Henry JD, Nangle MR. A systematic review of oral health in people with multiple sclerosis. Community Dent Oral Epidemiol 2020; 48: 89-100.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 november 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 11 - november 2020; 645

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog