× ABONNEREN

Mondgezondheid en geluk bij adolescenten

Sociale tandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Traditiegetrouw richt het onderzoeken van gezondheid zich vooral op klinische beoordelingen en focust het zich op de aanwezigheid van negatieve gezondheidsaspecten. In dit onderzoek wordt de invloed van mondgezondheidscondities, sociaaleconomische status (SES) en het gebruik van mondzorg op een subjectief ervaren geluk bestudeerd en worden de factoren die veranderingen in geluk bij adolescenten kunnen bewerkstelligen geïdentificeerd.

Data werden verzameld in 2012 en 2014. Klinische onderzoeken werden verricht en vragenlijsten afgenomen op het gebied van SES en gebruik van tandheelkundige zorg. De deelnemers vulden een vragenlijst in voor eigen perceptie van variabelen die van invloed waren op hun kwaliteit van leven.

Bij de start van het onderzoek deden 1.134 12-jarigen mee (responspercentage 93%), en na 2 jaar waren er nog 770 over (retentiepercentage 68%). De adolescenten die leefden in een huishouden met een lager inkomen en met een relatief groot gezin, die minder vaak naar de tandarts gingen in de afgelopen 6 maanden en meer gecaviteerde laesies hadden én een hogere impact rapporteerden op hun kwaliteit van leven, hadden een lagere score voor geluksbeleving. Adolescenten met een hoger DMFT-getal en een hogere impact op de kwaliteit van leven hadden meer kans om in de categorie te komen met het laagste gevoel van geluk.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. De aanwezigheid van cariës, sociaaleconomische omstandigheden, gebruik van de tandheelkundige zorg en kwaliteit van leven beïnvloedden de staat van geluk bij adolescenten. Meer aangetaste gebitselementen en een laag zelfbeeld kunnen leiden tot een afnemend gevoel van geluk.

Bron

Tuchtenhagen S, Ortiz FR, Ardenghi TM, Antunes JLF. Oral health and happiness in adolescents: A cohort study. Community Dent Oral Epidemiol 2021; 49: 176–185.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog