× ABONNEREN

Mondgezondheid(sgedrag) van mensen met multipele sclerose

Algemene ziekteleer

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

Multipele sclerose (MS) is een ziekte waarbij in het centrale zenuwstelsel de myelinescheden van axonen worden aangetast. De ziekte openbaart zich voornamelijk bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar en meer bij vrouwen dan bij mannen. Dit onderzoek had als doelstelling de subjectieve mondgezondheid en het subjectieve mondgezondheidsgedrag van mensen met MS te beschrijven.

Er werd gebruikgemaakt van een digitaal bestand waarin gegevens zijn verzameld van 3.214 inwoners van Australië met MS, naar schatting een zevende deel van alle MS-patiënten in dat land. Allen werden uitgenodigd voor dit schriftelijke of online onderzoek en 1.523 (47,7%) namen deel. De in te vullen vragenlijsten gingen over mobiliteit, mondgezondheid en mondgezondheidsgedrag. Onderwerpen van de mondgezondheid waren: algemeen oordeel, functies, aantal gebitselementen, gebitsprothesen en klachten. Bij het mondgezondheidsgedrag werd gevraagd naar (assistentie bij) mondverzorging, tandartsbezoek en de daarbij ervaren problemen. De onderzoeksgegevens werden waar mogelijk vergeleken met recente gegevens van de totale bevolking.

Het algemene oordeel over de mondgezondheid van de dentate MS-patiënten (97%) was bij 22,1% redelijk of slecht. Na correctie voor geslacht en leeftijd was de kans op een redelijke of slechte beoordeling van de mondgezondheid 1,25 keer groter dan bij de totale bevolking. Het mondgezondheidsgedrag verschilde niet noemenswaardig van dat in de totale bevolking. Een pijnklacht in het voorafgaande jaar werd gerapporteerd door 58,4% van de dentate MS-patiënten. Na correctie voor geslacht en leeftijd was de kans op een dergelijke pijnklacht 3,63 keer groter dan bij de totale bevolking. Veel geuite klachten waren xerostomie (68,4%), sensibiliteit gebitselementen (64,7%), smaakstoornis (40,5%) en orofaciale pijn (39,0%). Slechts minder dan 10% had geen enkele van deze klachten. De subjectieve dentale behandelbehoefte was minder dan de helft van die in de totale bevolking.

Conclusie. De subjectieve mondgezondheid van mensen met MS lijkt slechter dan die van de algemene bevolking, ondanks hun vergelijkbare mondgezondheidsgedrag.

Bron

Sexton C, Lalloo R, Stormon N, et al. Oral health and behaviours of people living with multiple sclerosis in Australia. Community Dent Oral Epidemiol 2019; 47: 201-209.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 263-264

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog