× ABONNEREN

Mondgezondheidsgedrag bij topsporters

Sociale tandheelkunde

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Om op het hoogste niveau sportief te kunnen wedijveren moeten topsporters in een uitstekende conditie zijn. Ze dienen fit en gezond te zijn, en de mondgezondheid is daar een integraal onderdeel van. Topsporters met een slechte mondgezondheid geven aan hiervan negatieve effecten te ondervinden op hun welzijn, kwaliteit van leven, training en sportprestaties. Acute ontstekingen en trauma komen regelmatig voor. Het doel van dit onderzoek was mondgezondheidsgedrag bij Britse topatleten in kaart te brengen.

Beeld: Shutterstock

Hiertoe werd een cross-sectioneel onderzoek uitgevoerd onder 352 topsporters bij wie mondonderzoek werd verricht en een vragenlijst werd afgenomen. De leeftijd varieerde van 18-39 jaar (mediaan 25). Van de deelnemers was 67% man. Ruim 90% van de topsporters meldde 2 keer per dag de tanden te poetsen. Slechts 40% van de deelnemers bezocht een tandarts in het afgelopen halfjaar. Van de respondenten kon 28% geclassificeerd worden als een grootgebruiker van suikers in het dagelijkse voedingspatroon. Ruim 80% gaf aan voedingssupplementen te gebruiken ten behoeve van het sporten. Het ging dan vooral om sportdrank tijdens en na een training of wedstrijd. De meeste sporters realiseerden zich dat ongezond gedrag (zoals roken en het nuttigen van suikerhoudende voedingsmiddelen) een negatieve invloed kan hebben op hun mondgezondheid, maar waren positief over hun mogelijke gedragsverandering.

Conclusie. Ondanks de rapportage van een aantal positieve aspecten op het gebied van mondgezondheidsgedrag, kwamen mondgezondheidsproblemen regelmatig voor bij Britse topsporters. Zij gaven aan gedragsveranderingen te overwegen voor dagelijkse plaqueverwijdering, inname van fluoride en regelmatig tandartsbezoek.

Bron

Gallagher J, Ashley P, Petrie A, Needleman I. Oral health-related behaviours reported by elite and professional athletes. Br Dent J 2019; 227: 276-280.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog