× ABONNEREN

Mondspoelmiddelen op houtskoolbasis: een literatuuronderzoek

Preventieve tandheelkunde

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Naast tandpasta’s met actieve houtskool neemt het aanbod van vrij verkrijgbare houtskool bevattende mondspoelmiddelen ook in Nederland toe. Het doel van deze systematische literatuuronderzoek was het analyseren van de klinische en laboratoriumgegevens over de werkzaamheid en de veiligheid van houtskool bevattende mondspoelmiddelen. Daarnaast werden 36 commercieel op de markt gebrachte mondspoelmiddelen beoordeeld op actieve ingrediënten.

In het literatuuronderzoek waren 10 artikelen over houtskool als ingrediënt in mondspoelmiddelen geïncludeerd. Slechts in 8% van de houtskool bevattende mondspoelmiddelen werd een actief (antibacterieel) ingrediënt aangetroffen zoals cetylpyridinium chloride of chloorhexidine. Er blijkt onvoldoende bewijs voor de cosmetische en therapeutische marketing claims van de mondspoelmiddelen op houtskoolbasis, zoals de antimicrobiële activiteit, de antihalitose werking, het bleken van tanden, de bestrijding van parodontitis, de cariësreductie en de remineralisatie van gebitselementen. Bovendien is er geen informatie beschikbaar over de partikelgrootte of het schurend vermogen van houtskool.

Conclusie. Tandartsen moeten hun patiënten adviseren voorzichtig te zijn met het gebruik van vrij verkrijgbare houtskool bevattende mondspoelmiddelen vanwege het gebrek aan bewijs voor de cosmetische en therapeutische werking en de veiligheid. Bovendien kunnen dergelijke producten het risico op beschadiging van het glazuur vergroten door het schurend vermogen van de houtskooldeeltjes, het risico op cariës door gebrek aan fluoride en de mogelijke inactivatie van fluoride door de aanwezige houtskool.

TIP
Lees ook het artikel Zwarte tandpasta, witte tanden, in de juli/augustus-editie van het NTVT.

Bron

Brooks JK, Bashirelahi N, Hsia RC, Reynolds MA. Charcoal-based mouthwashes: a literature review. Br Dent J 2020; 228: 290-294.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 588

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog