× ABONNEREN

Morfologische kenmerken van radiculaire cysten

Basiswetenschappen

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Radiculaires cysten zijn de meest voorkomende cysten in de kaak en zijn verantwoordelijk voor de helft van alle odontogene cysten. De laesies zijn meestal geassocieerd met endodontische afwijkingen, waarbij ontsteking en necrose van de pulpa in het radiculaire weefsel terecht zijn gekomen. De ontstekingsfactoren kunnen hierbij de epitheelresten van Malassez in het radiculaire weefsel stimuleren, waardoor deze cellen prolifereren en zich ontwikkelen tot een cyste. Radiculaire cysten groeien langzaam en zijn vaak asymptomatisch. Meestal worden ze bij toeval op een röntgenopname gevonden. In dit onderzoek werden computertomografiebeelden (CT-beelden) gebruikt om de locatie en grootte van de radiculaire cysten te bepalen.

CT-beelden waren aanwezig van 60 mannen en 86 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. De opnamen werden gemaakt tussen 2012 en 2014 en de diagnose radiculaire cyste was histopathologisch bevestigd. Van de 146 cysten bevonden 103 zich in de bovenkaak en 43 in de onderkaak. De mesiodistale afmeting van de cyste was significant groter in de bovenkaak. De verhouding tussen de mesiodistale diameter en de buccolinguale diameter was groter in de onderkaak. In de bovenkaak werd meer botexpansie waargenomen. Mesiodistale en buccolinguale diameter in de bovenkaak was geassocieerd aan de ernst van de klinische symptomen, evenals de aanwezigheid van een sclerotische radiolucentie rondom de laesie voor zowel boven- als onderkaak.

Conclusie. Radiculaire cysten in de bovenkaak vertonen progressie in zowel mesiodistale als buccolinguale richting, terwijl dit in de onderkaak vooral in mesiodistale richting plaatsvindt. Klinische symptomen als pijn en zwelling zijn gecorreleerd aan laesiegrootte in de bovenkaak. In de onderkaak is deze relatie minder duidelijk, waardoor de cysten hier wellicht ook later worden ontdekt.

Bron

Sukegawa S, Matuzaki H, Katase N, et al. Morphological characteristics of radicular cysts using computed tomography. Odontology 20202; 108: 74-83.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 november 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 11 - november 2020; 650

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog