× ABONNEREN

Motiverende gespreksvoering en cariës bij jonge kinderen

Sociale tandheelkunde

Door op 20-05-2021
  • Reacties (0)

Het gemiddelde cariësniveau bij kinderen is de afgelopen tientallen jaren fors afgenomen maar er is nog steeds een groep kinderen bij wie een aanzienlijke hoeveelheid tandbederf wordt geconstateerd. In 2010 stond onbehandelde cariës in het melkgebit nog op nummer 10 in de lijst van wereldwijd veel voorkomende ziekten. De effectiviteit van preventieve maatregelen voor deze groep is onduidelijk. Gezondheidsvoorlichting alleen heeft maar een zeer beperkt effect op korte en lange termijn. Een methode gericht op gedragsverandering is motiverende gespreksvoering. Deze is gebaseerd op een specifieke interactie tussen mondzorgverlener en patiënt, waarbij individuele autonomie en sociale context worden betrokken worden. In dit systematische literatuuronderzoek werd met behulp van een meta-analyse beoordeeld of motiverende gespreksvoering effectief is voor de preventie van cariës op jonge leeftijd (early childhood caries, ECC).

Gezocht werd naar interventies op basis van motiverende gespreksvoering. De belangrijkste uitkomstmaten waren nieuwe cariëslaesies en verder secundaire maten als kennis over mondgezondheid, mondgezondheidsgedrag, plaque-index, gingiva-index en fluorideapplicaties.

Van in totaal 1.498 onderzoeken die in de databases waren gevonden, bleken 1.078 op basis van titel en samenvatting geschikt om in de analyse mee te nemen. Van 61 artikelen werd de volledige tekst bekeken, uiteindelijk werden 18 artikelen geselecteerd voor de kwalitatieve analyse en 8 voor de kwantitatieve. In populaties met een hoge cariëservaring, levert de motiverende gespreksvoering-benadering een preventief effect op van 3,15 dmfs bij jonge kinderen (95% CI: -6,14, -0,17). Bij groepen met een lage cariësactiviteit waren de verschillen kleiner, aangezien het cariësniveau al lager was (031; CI: -0,63 – 0,00).

Conclusie. Motiverende gespreksvoering heeft de potentie om kennis en gedrag te veranderen en daarmee cariës bij jonge kinderen te reduceren. Dit effect is groter bij groepen kinderen met een hoge cariëservaring.

Bron

Colvara BC, Faustino-Silva DD, Meyer E, Hugo FN, Celeste RK, Hilgert JB. Motivational interviewing for preventing early childhood caries: A systematic review and meta-analysis. Community Dent Oral Epidemiol 2021; 49: 10–16.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog