× ABONNEREN

Motiverende gespreksvoering om carieuze laesies te voorkomen

Preventieve tandheelkunde

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

In het Verenigd Koninkrijk en in Schotland is extractie van gebitselementen de meest voorkomende reden voor ziekenhuisopname van kinderen jonger dan 11 jaar. Echter extractie onder narcose leidt niet tot een verandering in het gedrag dat carieuze laesies veroorzaakt. Zo bleek dat bij 40% van de kinderen bij wie de eerste blijvende molaar was verwijderd ook al tijdelijke gebitselementen waren geëxtraheerd. Het roer moest om.

Motivational interviewing-techniek had al veel bereikt bij mensen die wilden stoppen met roken. Onderzoekers ontwikkelden een gestructureerd interventieprogramma dat gebruikmaakte van deze technieken en die in het gesprek tussen mondzorgverleners en ouders/verzorgers werden toegepast. Het doel van dit onderzoek was de effectiviteit van dit op motivational interviewing-gebaseerde interventieprogramma na te gaan bij kinderen bij wie een tijdelijk gebitselement 2 jaar eerder was geëxtraheerd.

In dit multicenter gerandomiseerd klinisch onderzoek werden gebitselementen in 12 gezondheidscentra geëxtraheerd. De testgroep bestond uit 119 ouders. De 122 ouders uit de controlegroep werden door mondzorgverleners op de hoogte gebracht van de eruptie van gebitselementen en voor verdere voorlichting geadviseerd de eigen tandarts te raadplegen. Een tandarts evalueerde de gebitssituatie van de gemiddeld 6-jarigen in 189 scholen en 2 thuis. Na 2 jaar konden respectievelijk 74% en 84% van de test- en controlekinderen worden geëxamineerd.

Het gemiddelde dmft-getal was respectievelijk 6,8 en 6,3 voor de test- en controlekinderen. Na 2 jaar werden nieuwe carieuze laesies in tijdelijke en blijvende gebitselementen bij 44% van de test- en bij 62% van de controlekinderen gediagnosticeerd (p = 0,021). Het relatieve risico om nieuwe carieuze laesies in de testgroep ten opzichte van de controlegroep te ontwikkelen was met 29% verlaagd.

Conclusie. Dit goedkope, op motivational interviewing gebaseerde interventieprogramma was succesvol in het significant verminderen van het risico op herhaling van nieuwe carieuze laesies bij kinderen. Dit gestructureerde interventieprogramma stelt mondzorgverleners in staat om gedragsveranderingen te bewerkstelligen en daardoor de mondgezondheid van kinderen met een hoog cariësrisico te verbeteren.

Bron

Pine CM, Adair PM, Burnside G, et al. Dental RECUR Randomized Trial to Prevent Caries Recurrence in Children. J Dent Res 2020; 99:168-174.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 588

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog