× ABONNEREN

Nauwkeurigheid van de cut-out-rescan procedure van 3 intraorale scanners

Prothetische tandheelkunde

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Het digitale afdrukproces biedt de mogelijkheid om een gedeelte van de scan ‘uit te knippen’ en opnieuw te scannen. De nieuwe scandata worden door algoritmes zo exact mogelijk geplaatst over de al bestaande, deels uitgeknipte scandata. Om de scandata over elkaar te leggen is het van belang dat de nieuwe scandata een gedeelte van het oppervlak bevatten dat ook is vastgelegd in de bestaande deels uitgeknipte scandata. Deze zogenoemde cut-out-rescan procedure zou een goede aanvulling kunnen zijn op het digitale afdrukproces. Maar hoe nauwkeurig is die procedure?

Als scanmodel werd een analoge typodont bovenkaak gebruikt. Daarvan werd een digitaal duplicaat gemaakt met een hoogwaardige industriële scanner (ILS, n = 6). Van 3 intraorale scanners werd de nauwkeurigheid van de cut-out-rescan procedure onderzocht: de Cerec Omnicam (n = 9), de TRIOS 3 (n = 10) en de Cerec Primescan (n = 10). Eerst werden volledige scans gemaakt van de analoge typodont bovenkaak, deze scans werden gedupliceerd en van het duplicaat werd een cut-out-rescan gemaakt. Voor de cut-out-rescans werden de duplicaat­scans uitgeknipt van gebitselement 13 tot en met 17. Daardoor bestond de uitgeknipte duplicaatscan uit een bovenkaak van gebitselement 27 tot en met 12. Vervolgens werd de analoge typodont bovenkaak gedeeltelijk, van gebitselement 23 tot en met 17, opnieuw gescand. Door de overlappende scandata van gebitselement 12 tot en met 23, van de gedeeltelijk nieuwe scan en de uitgeknipte duplicaatscan exact over elkaar te plaatsen werd de cut-out-rescan gevormd.

Per intraorale scanner werden de scans van de de volledige kaak en de cut-out-rescans apart vergeleken met de referentiescan. Daarnaast werden de herhaalmetingen van dezelfde scanner en hetzelfde scantype vergeleken. De vergelijking werd gemaakt op basis van de gemiddelde afwijking, het gemiddelde van de absolute waarden tussen de vergelijkingspunten op het scanoppervlak. Er bleek bij dezelfde intraorale scanner geen significant verschil te bestaan tussen de volledig kaak-scan en de cut-out-rescan ten opzichte van de referentiescan en de herhaalmetingen.

Conclusie. De cut-out-rescan procedure is een betrouwbare methode waarmee een vergelijkbaar nauwkeurig ‘model’ wordt verkregen als wanneer de volledige kaak wordt gescand.

Bron

Reich S, Yatmaz B, Raith S. Do “cut out-rescan” procedures have an impact on the accuracy of intraoral digital scans? J Prosthet Dent 2020; S0022-3913(19)30755-3

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog