× ABONNEREN

Ochtendhyposialie, xerostomie en slaapstoornissen

Algemene ziekteleer

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Slaapstoornissen en speekseldisfunctie hebben allebei negatieve invloed op de gezondheid en de levenskwaliteit. Dit onderzoek had als doelstelling de relaties te bepalen tussen enerzijds ochtendhyposialie en xerostomie en anderzijds slaapstoornissen en verwante aandoeningen.

In Griekenland namen 173 gezonde mannelijke militairen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar deel aan dit onderzoek. ’s Morgens werd bij de nuchtere militairen, 30 minuten na het ontwaken, met de Schermer-test de speekselsecretiesnelheid in rust bepaald. Normaal wordt deze test gebruikt om de vochtigheid van de ogen te bepalen. Dit gebeurt met een papierstrip die een hydrofiele substantie bevat die van kleur verandert bij contact met vocht. Op de papierstrip staat een millimeterverdeling zodat kan worden afgelezen hoe lang het verkleurde deel is. Volgens een afkapwaarde op de Schermer-test werden de militairen verdeeld in een groep van 63 met en een groep van 110 zonder ochtendhyposialie. De militairen vulden ook 5 vragenlijsten in. Met de Epworth Sleepiness Scale (ESS) werd de slaperigheid overdag bepaald, met de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) de slaapkwaliteit, met de Berlin Questionnaire het risico op obstructief slaapapneu, met een experimentele vragenlijst subjectief slaapbruxisme en met de Xerostomia Inventory symptomen van xerostomie.

De militairen met ochtendhyposialie hadden statistisch significant lagere scores op de PSQI dan de militairen zonder ochtendhyposialie. Met de ESS, de Berlin Questionnaire en de vragenlijst over slaapbruxisme werden geen statistisch significante verschillen gevonden tussen de militairen met en zonder ochtendhyposialie. Hogere scores op de Xerostomia Inventory bleken statistisch significant gecorreleerd met hogere scores op de ESS, de PSQI, de Berlin Questionnaire en de vragenlijst over slaapbruxisme.

Bron

Apessos I, Andreadis D, Steiropoulos P, Tortopidis D, Angelis L. Investigation of the relationship between sleep disorders and xerostomia. Clin Oral Invest 2020; 24: 1709-1716.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 236-237

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog