× ABONNEREN

Onderschatting van overmatig tandpastagebruik bij kinderen

Kindertandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Het gebruik van mondzorgproducten met fluoride draagt bij aan de reductie van de incidentie van cariës. Het inslikken van een overmatige hoeveelheid fluoride kan tijdens de ontwikkeling van de gebitselementen echter fluorose veroorzaken.

Het doel van dit onderzoek was te bezien of het antwoord van moeders op de vraag hoeveel tandpasta zij op de tandenborstel van hun kinderen doen een betrouwbare factor is om nadelig gebruik van tandpasta in te schatten. Er werd een cross-sectioneel onderzoek uitgevoerd in een willekeurig geselecteerde steekproef van 334 moeders van kinderen die waren ingeschreven bij openbare kinderdagverblijven. De moeders moesten aan de hand van een afbeelding aangeven welke hoeveelheid tandpasta ze dagelijks gebruikten bij het poetsen van de tanden van hun kinderen (afb. 1). Vervolgens kregen de ouders de opdracht op een tandenborstel tandpasta aan te brengen overeenkomstig de hoeveelheid die zij dagelijks thuis tijdens het tandenpoetsen bij hun kinderen gebruikten. De hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel werd gewogen met behulp van een analytische schaal. De gegevens werden geanalyseerd door de Kruskal-Wallistest gevolgd door de Dunntest (α = 0,05).

In 68% van de gevallen bleek het gewicht van de tandpasta op de tandenborstel hoog (> 0,3 g), zeker omdat de categorieën ‘alleen bedekt’ en ‘volledig bedekt’ geen statistisch verschil vertoonden (p > 0,05). De mate van overeenstemming tussen het antwoord van de moeders en het gewicht van tandpasta op de tandenborstel was 0,23 (BI 0,18-0,28). De schatting door moeders van de hoeveelheid tandpasta op een tandenborstel aan de hand van drie verschillende hoeveelheden tandpasta op een standaardmaat tandenborstel bleek een slechte indicatie van de daadwerkelijk gebruikte hoeveelheid tandpasta. De resultaten benadrukken dat de mogelijkheid tot het inslikken van tandpasta door peuters wordt onderschat op grond van het antwoord van de moeder.

Conclusie. Het antwoord van de moeder betreffende de hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel op grond van een afbeelding was geen betrouwbare factor om de onbedoelde inname van fluoridetandpasta in te schatten.

Afb. 1. De 3 verschillende hoeveelheden tandpasta op de borstel. (Illustratie: Frans Hessels)

Bron

De Siqueira MFG, de Sousa ET, Alves VF, Sampaio FC, Diniz MB. Maternal report underestimates the amount of dentifrice used by children during toothbrushing: a cross-sectional study. Eur Arch Paediatr Dent 2019; 20: 603–607.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 502-503

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog