× ABONNEREN

Onderzoek naar speekseleiwitten: van eigenschappen naar functies

Door op 09-10-2020
  • Inleiding
  • Mucinen
  • Prolinerijke eiwitten
  • Cystatinen
  • Histatinen
  • Conclusie en een blik op de toekomst
  • Literatuur

Samenvatting

Samenvatting. Speeksel doet meer dan alleen een bijdrage leveren aan de voedselvertering. Het is belangrijk voor de gezondheid van de mondholte en daarmee indirect van het hele lichaam. In de jaren 1970-80 zijn de belangrijkste eiwitten en peptiden in speeksel geïdentificeerd en gekarakteriseerd. Zo zijn de mucinen MUC5B en MUC7, de prolinerijke eiwitten, cystatinen en histatinen inmiddels tot op de aminozuurvolgorde en molecuulstructuur bekend. De daarmee samenhangende fysische eigenschappen geven een indicatie hoe deze eiwitten hun beschermende functie uitoefenen. Maar soms zet deze informatie de wetenschap juist op het verkeerde been doordat de relatie tussen eigenschap en functie niet per se eenduidig is. Daarnaast worden soms onverwachte eigenschappen ontdekt die wetenschappers dwingen de vertaalslag van fysische eigenschap naar fysiologische functie kritisch te herwaarderen. In sommige gevallen heeft dit ertoe geleid dat de (mogelijke) functie van deze eiwitten tegenwoordig in een heel ander licht wordt gezien.
Veerman ECI, Hof W van ’t. Onderzoek naar speekseleiwitten: van eigenschappen naar functies

 

Auteursinformatie

  • E.C.I. Veerman1, W. van ’t Hof2
  • 1Emeritus hoogleraar en voormalig hoofd en 2oud-medewerker van de afdeling Orale Biochemie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
  • Datum van acceptatie: 14 mei 2020
  • Adres: em. prof. dr. E.C.I. Veerman, veerma@xs4all.nl

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje