× ABONNEREN

Online informatie over tandheelkundige behandeling bij hart- en vaatziekten slecht leesbaar

Sociale tandheelkunde

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

Ischemische hartafwijking (IHA) is een verzamelnaam voor gerelateerde syndromen voortkomend uit een myocard infarct en is een veelvoorkomende ziekte. Veel patiënten met IHA hebben ook tandheelkundige behandelingen nodig en het is waarschijnlijk dat zij informatie zullen zoeken op het internet voordat zij een dergelijke (mogelijk ingrijpende) tandheelkundige behandeling ondergaan. Het doel van dit onderzoek was het evalueren van de leesbaarheid en de kwaliteit van de webpagina’s over IHA en tandheelkundige behadeling.

Met behulp van de Google zoekmachine werden 3 zoekopdrachten uitgevoerd. De eerste 100 resultaten van elke zoekactie werden verzameld en exclusiecriteria werden hierop toegepast. De resterende 66 webpagina’s werden gecategoriseerd. De leesbaarheid en de kwaliteit van deze webpagina’s werden beoordeeld met daartoe geëigende instrumenten.

De meeste onderzochte webpagina’s waren commercieel van aard. De leesbaarheid van 90% van de webpagina’s was beoordeeld als redelijk tot erg moeilijk. De scores voor begrijpelijkheid en bruikbaarheid waren in het algemeen lager dan het begripsniveau van de bevolking. Minder dan 50% van de websites werd gesteund door maatstaven van de Journal of the American Medical Association. Slechts 12% van de websites was in het bezit van een Health on the Internet keurmerk.

Conclusie. Online gezondheidsinformatie over IHA en tandheelkundige behandeling is te moeilijk voor de gemiddelde patiënt om te lezen, te begrijpen en actie op te ondernemen, en is vaak ook van twijfelachtige kwaliteit. Gegeven het lage niveau van geletterdheid op het gebied van gezondheid onder de bevolking, moet informatie over IHA en tandheelkundige behandeling grondig worden gereviseerd, zodat online informatie begrijpelijk is en ook daadwerkelijk de patiënt ten goede komt.

Bron

Leung J-Y, Riordain RN, Porter S. Readibility and quality of online information regarding dental treatment for patients with ischaemic heart disease. Br Dent J 2020; 228: 609-614.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 500

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog