× ABONNEREN

Ontwikkeling van een richtlijn mondzorg voor Parkinson-patiënten

Gerodontologie

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Personen met de ziekte van Parkinson hebben ten opzichte van gezonde mensen een kwalitatief mindere mondgezondheid en een ontoereikend mondgezondheidsgedrag. Om dit te verbeteren ontwierp een groep Amerikaanse onderzoekers een klinische praktijkrichtlijn.

Begonnen werd met een literatuuronderzoek naar onderzoekgegevens over de mondverzorging voor ouderen en voor personen met de ziekte van Parkinson, met fysieke beperkingen en met neuromusculaire disfunctie. Met deze gegevens werd een concept voor de richtlijn opgesteld met aanbevelingen voor vroegtijdig en regelmatig mondonderzoek, samenwerking tussen mond- en andere zorgverleners, voorlichting en instructie aan patiënten en hun zorgverleners of mantelzorgers, gebruik van een elektrische tandenborstel en andere hulpmiddelen voor de mondverzorging, mondverzorgingsproducten die chloorhexidine of fluoride bevatten, behandeling van xerostomie, hyposialie en sialorroe, tijdstip en duur van behandelsessies en beperking van het risico op aspiratiepneumonie.

Dit concept werd volgens de Delphi-methode beoordeeld door een aantal tandartsen, mondhygiënisten en neurologen. Hun commentaren leidden tot aanpassingen en uiteindelijk tot een concept dat voor de hele groep acceptabel was. Daarna werd dit aangepaste concept gepresenteerd aan personen met de ziekte van Parkinson en hun verzorgenden. Zij vulden een vragenlijst in om hun commentaren op het concept kenbaar te maken. Tot slot werd het concept beoordeeld door 3 verpleegkundig specialisten en 2 mondhygiënisten. Zij gebruikten hiervoor het AGREE-II-instrument dat ontworpen is om met een aantal criteria een proces van richtlijnontwikkeling te beoordelen. Het belangrijkste commentaar van alle beoordelaars was dat de tekst eenvoudiger en duidelijker moest worden geformuleerd en dat een aanbeveling over het reinigen van gebitsprothesen ontbrak.

Conclusie. Alle commentaren zijn verwerkt tot een finale versie van de richtlijn. De hoop en verwachting is dat deze richtlijn een bijdrage levert aan verbetering van de (mond)gezondheid van Parkinson-patiënten.

Bron

Gosnell R, Lazear J, Hemphill JC, Dotson D. Development of guidelines for improving oral health in individuals with Parkinson’s disease. Gerodontology 2019; 36: 229-235.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 329

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog