× ABONNEREN

Opioïdverslaving onder oudere vrouwen

Gerodontologie

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Met een ingezonden brief vroegen 4 farmacologen en 1 arts aandacht voor het medicinale gebruik van opioïden door oudere vrouwen. Volgens de briefschrijvers vindt de massale voorschrijving zijn oorsprong in de biologische, medische en sociale aspecten van het vrouw zijn en het ouder worden.

Van de mensen die opioïden als alfentanil, fentanyl, hydromorfon, morfine, oxycodon en tramadol krijgen voorgeschreven, is 65% vrouw. Langdurig gebruik van opioïden kan verslaving induceren. Opioïdverslaving neemt onder vrouwen het snelst toe. In de Verenigde Staten nam in de periode 1999-2015 het aantal sterfgevallen door een overdosis medicinaal gebruikt opioïd 2 keer zo snel toe onder vrouwen als onder mannen. Verder komen depressies en angststoornissen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en de om die reden toegepaste medicatie met opioïden is navenant.

Oudere vrouwen krijgen in de Verenigde Staten in toenemende mate langdurig opioïden voorgeschreven omdat zij meer dan andere groepen te kampen hebben met chronische pijn en psychische problemen, worden geconfronteerd met het overlijden van een geliefde en te maken hebben met financiële onzekerheid. Meer dan 10% van alle in de Verenigde Staten in 2018 gerapporteerde bijwerkingen van opioïden kwamen voor bij vrouwelijke 65-plussers.

Gebruikelijke symptomen van opioïdverslaving zijn een sterke neiging tot gebruik van een steeds grotere dosis, onmacht om het gebruik te stoppen, abstinentieverschijnselen als het gebruik (gedwongen) wordt gestopt en onttrekking aan het normale leven. Oudere vrouwen hebben echter vaker atypische symptomen als valincidenten, geheugenstoornissen en incontinentie voor urine. De vrouwen zelf of hun familieleden rapporteren wijzigingen in hun gedrag en hun stemming, auto-ongelukken en het ontlopen van persoonlijke en sociale verantwoordelijkheden als facturen betalen, boodschappen doen en het met toewijding functioneren in familieverband.

Conclusie. Nu de opioïdverslaving van oudere vrouwen epidemisch om zich heen grijpt, is het volgens de briefschrijvers zaak dat zorgverleners bij hun behandelingen hiermee rekening houden.

Beeld: Shutterstock

Bron

Nisar R, Griffin BL, Vest KM, Tran TH, Nikolaides JK. Opioid misuse in older women. J Am Geriatr Soc 2019; 67: 1753-1754.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 328

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog