× ABONNEREN

Opleiding tot translationele gerowetenschapper

Gerodontologie

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

In de Verenigde Staten bestaat een consortium van 18 universitaire medische centra dat bijeenkomsten belegt met als doel de resultaten van fundamenteel onderzoek op het gebied van veroudering zo snel mogelijk toe te passen in de zorgverlening aan ouderen. Dit wordt translatie genoemd. Translatie in de gerowetenschap is onderscheidend ten opzichte van die in andere wetenschappen omdat een onderzoeksresultaat over veroudering gevolgen kan hebben voor diverse chronische ouderdomsziekten en -problemen. Het consortium vindt dat meer gerowetenschappers nodig zijn en heeft zich gebogen over 4 belangrijke opleidingsonderwerpen: competenties, rekrutering van kandidaten, certificering en implementatie. Om translatie in de gerowetenschap te stimuleren, is samenwerking met wetenschappers van andere medische disciplines noodzakelijk. Daarbij hebben de huidige gerowetenschappers de taak deze collega’s wegwijs te maken in de gerowetenschap.

Kenniscompetenties die iedere translationele gerowetenschapper moet hebben, hebben betrekking op het uitvoeren van onderzoek (zoals typen onderzoek en statistiek), de geriatrie (zoals geriatrische syndromen, kwetsbaarheid, multimorbiditeit en polyfarmacie), onderzoeksaspecten specifiek voor ouderen (zoals onderzoek in woonzorgcentra en bij ouderen met cognitieve beperkingen) en de gerowetenschap (zoals verouderingsmechanismen, geriatrische farmacologie en biomarkers van veroudering). Kandidaten kunnen worden gerekruteerd uit basisartsen, geriaters, specialisten van de overige medische disciplines en beoefenaars van fundamentele wetenschappen.

De leden van het consortium zijn van mening dat vooralsnog formele accreditatie de kandidaten onnodige druk oplegt. Voor het succesvol afsluiten van sommige onderdelen van de opleiding valt wel te overwegen een certificaat uit te reiken. Implementatie van de opleiding tot translationele gerowetenschapper in universitaire medische centra kan plaatsvinden door zoveel mogelijk onderdelen van bestaande opleidingen te incorporeren. Ontbrekende onderdelen kunnen worden ontwikkeld door centra te laten samenwerken of door per onderdeel 1 centrum het voortouw te laten nemen en vervolgens het uitgekristalliseerde onderdeel aan de andere centra ter hand te stellen.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. De opleiding tot translationele gerowetenschapper vereist infrastructuur en financiering om initiatiefnemers en kandidaten ondersteuning te bieden.

Bron

Newman JC, Sokoloski JL, Robbins PD, et al. Creating the next generation of translational geroscientists. J Am Geriatr Soc 2019; 67: 1934-1939.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 326-327

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog