× ABONNEREN

Opvattingen over de behandeling van gebitsproblemen in Brazilië

Gerodontololgie

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

Meer dan 50% van de inwoners van Brazilië was in 2010 edentaat en slechts 10% had minimaal 20 gebitselementen. Met dit onderzoek wilden de auteurs te weten komen welke opvattingen ouderen en leden van een mondzorgteam hebben over de behandeling van gebitsproblemen.

In de stad Carlos Barbosa werden 7 gesprekken met focusgroepen van 60-plussers gearrangeerd en 4 individuele gesprekken met ervaren leden van mondzorgteams, namelijk de 2 oudste tandartsen en de 2 oudste tandartsassistenten. De focusgroepen bestonden uit in totaal 23 vrouwen en 18 mannen. Voor beide typen gesprekken werden handleidingen gebruikt met onder andere een lijst van gespreksonderwerpen. Met behulp van audioapparatuur werden de gesprekken volledig opgenomen en later digitaal uitgeschreven. Analyse van de gesprekken vond plaats met behulp van een softwareprogramma.

De analyse van de gesprekken leverde als rode draad 4 constateringen op. Als eerste waren de ouderen van mening dat men in het algemeen beter af was met gebitsprothesen dan met een dentitie. Dit gold vooral voor vrouwen. Zij moesten namelijk gereed zijn voor hun huwelijk met een mond die geen geld zou gaan kosten en geen gezondheidsproblemen zou gaan opleveren tijdens zwangerschappen. Als tweede constateerden de ouderen dat de toegankelijkheid van de mondzorg beperkt was en dat tandartsbezoek pas aan de orde was in geval van persisterende pijn. Het derde punt van zowel de ouderen als een tandarts was dat de mondzorg voornamelijk bestond uit extractie van gebitselementen en vervaardiging van volledige gebitsprothesen. Tot slot wisten veel ouderen niet dat er voor pijnbestrijding andere behandelingen zijn dan extractie. Met deze kennis in hun bagage spraken zij de hoop uit dat hun nageslacht betere mondzorg zou krijgen.

Conclusie. Zowel de ouderen als de leden van mondzorgteams constateerden beperkte toegankelijkheid van de mondzorg in een lokale cultuur waarin men extractie van gebitselementen en het hebben van volledige gebitsprothesen ‘normaal’ vindt.

Bron

de Aquino Goulart M, De Marchi RJ, Padilha DMP, Brondani MA, MacEntee MI. Beliefs about managing dental problems among older people and dental professionals in Southern Brazil. Community Dent Oral Epidemiol 2019; 47: 171-176.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 265

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog