× ABONNEREN

Orale afwijkingen in relatie tot coeliakie

Algemene ziekteleer

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan. Coeliakie wordt gekenmerkt door zowel typische, atypische en asymptomatische verschijningsvormen, waaronder ook orale afwijkingen. Het doel van dit onderzoek was de prevalentie van de orale afwijkingen te evalueren en te onderzoeken of een mondonderzoek als een eerste diagnosemiddel kan volstaan om atypische en asymptomatische vormen vast te leggen.

Beeld: Shutterstock

De onderzoeksgroep bestond uit 45 patiënten in de leeftijd 2-18 jaar (gemiddelde leeftijd 10,3) gediagnosticeerd met coeliakie en 45 gezonde patiënten in dezelfde leeftijdsgroep met eenzelfde verhouding man-vrouw. Een orale inspectie vond plaats waarbij afwijkingen aan harde- en zachte weefsels zoals tandglazuurdefecten, cariës, aftenachtige laesies, atrofische glossitis, lingua geografica en mediane rhomboïde glossitis werden gescoord. Voor de ernst van de glazuurdefecten werd gebruikgemaakt van de criteria van Aine (1986).

Het voorkomen van glazuurdefecten en de locatie op het oppervalk van het gebitselement waren significant, respectievelijk 64,4% coeliakiepatiënten en 24,5% controlepatiënten (p = 0,0001), incisaal (p = 0,0001), middelste derde deel vestibulair (p = 0,002), cervicaal (p = 0,007). De blijvende eerste molaren en incisieven, zijn naast de melkmolaren het meest aangedaan. Het verschil in prevalentie van aftenachtige laesies was ook significant, 40% in de coeliakiegroep en 4,4% in de controlegroep (p = 0,001). Hoewel de lingua geografica vaker bij de onderzoeksgroep werd gediagnosticeerd, was dit niet significant ( p = 0,121) ten opzichte van de controlegroep.

Conclusie. De prevalentie van glazuurdefecten en aftenachtige laesies was significant hoger in de patiëntengroep gediagnosticeerd met coeliakie vergeleken met de controlegroep. De aanwezigheid van glazuurdefecten en aftenachtige laesies kan een uiting zijn van mogelijke atypische en asymptomatische vormen van coeliakie.

Bron

Zoumpoulakis M, Fotoulaki M, Topitsoglou V, Lazidou P, Zouloumis L, Kotsanos N. Prevalence of dental enamel defects, aphthous-like ulcers and other oral manifestations in celiac children and adolescents: a comparative study. J Clin Pediatr Dent 2019; 43: 274-280.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 264-265

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog