× ABONNEREN

Orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie

Gerodontologie

Door op 04-06-2021
  • Reacties (0)

In Japan worden 2 meetmethoden toegepast om de verminderde orale functie van ouderen te beoordelen: orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie. Determinanten van orale kwetsbaarheid zijn: aantal gebitselementen, kauwprestatie, tongmobiliteit, tongkracht en subjectieve eet- en slikproblemen. Orale hypofunctie wordt gediagnosticeerd op basis van de determinanten tong­beslag, mondvochtigheid, kauwkracht, aantal gebitselementen, tongmobiliteit, tongkracht en kauw- en slikfunctie. Dit onderzoek had als hoofddoelstelling de prevalenties van orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie te bepalen bij een groep zelfstandig wonende 65-plussers.

Proefpersonen waren 282 mannen (36,7%) en 397 vrouwen die zelfstandig woonden in de stad Kusatzu. Hun gemiddelde leeftijd was 76,3 ± 6,5 jaar. Ervaren tandarts-onderzoekers bepaalden aan de hand van gestandaardiseerde criteria scores voor alle determinanten van orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie. Zij hadden voor alle determinanten grenswaarden vast­gesteld voor het oordeel voldoende of onvoldoende. Het aantal onvoldoende beoordeelde determinanten was via vastgestelde grenswaarden bepalend voor de diagnosen orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie.

Onder de mannen was de prevalentie van orale kwetsbaarheid 22,3% en onder de vrouwen 22,7%. De prevalentie van orale hypofunctie was bij de mannen 39% en bij de vrouwen 46,9%. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was leeftijd statistisch significant negatief gecorreleerd met de volgende determinanten: aantal gebitselementen, kauwkracht, tongmobiliteit, tongkracht en kauwprestatie. Hoewel niet statistisch significant hadden ook de overige determinanten ongunstigere scores in oudere dan in jongere leeftijdsgroepen.

Gezien de hoge scores voor zowel orale kwetsbaarheid als orale hypofunctie bepleiten de tandarts-onderzoekers deze 2 meetmethoden standaard bij alle ouderen te hanteren. Volgens hen richten tandartsen hun pijlen gewoonlijk vooral op de dentitie, maar met een bredere blik zouden ook orale functieproblemen kunnen worden ontdekt en behandeld.

Conclusie. Bij een groep zelfstandig wonende Japanse 65-plussers waren de prevalenties van orale kwetsbaarheid en orale hypofunctie respectievelijk 22,5 en 43,6%. De scores op beide meetmethoden hadden een positieve associatie met leeftijd.

Bron

Kugimiya Y, Watanabe Y, Ueda T, et al. Rate of oral frailty and oral hypofunction in rural community-dwelling older Japanese individuals. Gerodontology 2020; 37: 342-352.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 juni 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 6 - juni 2021; 340-341

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog