× ABONNEREN

Overgewicht bij zwangere vrouwen: effecten op (mond)gezondheid

Algemene ziekteleer

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Overgewicht is vaak gerelateerd aan arteriële hypertensie, atherosclerose, diabetes mellitus en obstructieve slaapapneu. Daarnaast zou er een verband zijn met de mondgezondheid, zoals gingivitis en parodontitis. Tijdens de zwangerschap verhoogt overgewicht de kans op complicaties.

Het doel van dit onderzoek was de systemische en orale aandoeningen bij zwangere vrouwen in de laatste 3 maanden van de zwangerschap in relatie tot overgewicht te onderzoeken. Vijftig zwangere vrouwen werden verdeeld in 2 groepen op grond van hun body mass index (BMI): vrouwen met een normaal gewicht (BMI = 18.5–24.9 kg/m2, n = 25) en vrouwen met overgewicht (BMI ≥ 25.0 kg/m2, n = 25). De toename van het gewicht, de staat van het parodontium, de gestimuleerde speekselsecretie en systemische ziekten werden onderzocht. Statistische analyses werden uitgevoerd met behulp van de T-test, Mann-Whitney-test, de chi-kwadraattest en de binaire logistische regressie (p > 0,05).

Er was geen verschil in leeftijd, opleidingsniveau of inkomen tussen de 2 groepen (p > 0,05). Zwangere vrouwen met overgewicht tijdens de zwangerschap hadden vaker een arteriële hypertensie (p = 0,019) en een overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap (p = 0,010), daarnaast gingen ze minder frequent naar een tandarts en nam de ernst van de parodontitis toe (p < 0,0001). Beide groepen hadden een lage speekselsecretie zonder verschil tussen de 2 groepen. Een hoge BMI vóór de zwangerschap was niet alleen een significante voorspeller van een hoge bloeddruk maar ook van parodontitis in de laatste 3 maanden van de zwangerschap. De overmatige gewichtstoename bij zwangere vrouwen bleek ook een significante voorspeller van parodontitis tijdens de zwangerschap.

Conclusie. Vrouwen met overgewicht vóór de zwangerschap hadden een hogere prevalentie van arteriële hypertensie en een slechtere parodontale status tijdens het derde trimester van de zwangerschap in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht.

Bron

Fusco NDS, Foratori-Junior GA, Missio ALT, Jesuino BG, Sales-Peres SHC. Systemic and oral conditions of pregnant women with excessive weight assisted in a private health system. Int Dent J 2019; 69: 472-479.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 325

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog