× ABONNEREN

PAN en CBCT vergeleken op beeldkarakteristiek en diagnose

Radiologie

Door op 09-07-2021
  • Bron
  • Reacties (0)

Panoramische röntgenopnamen (PAN) en conebeamcomputertomogrammen (CBCT) worden gebruikt bij de diagnose en behandelplanning van orale en maxillofaciale afwijkingen. De PAN geeft een overzicht van de kaken en dentitie, maar anatomische structuren en laesies in het front zijn minder goed zichtbaar door overprojectie van de wervelkolom. De beeldkwaliteit wordt verder beïnvloedt door overprojectie van anatomische structuren, air gaps, ghost-beelden en fouten in de positionering. Voordelen van CBCT zijn het driedimensionale beeld en de softwaremogelijkheden. Hiertegenover staan de gevoeligheid voor artefacten, vooral door metalen of beweging, en de hogere stralingsdosis en kosten. Het doel van dit onderzoek was het in kaart brengen van de verschillen in beeldkarakteristieken en diagnostische accuraatheid van botlaesies op een PAN en CBCT.

In totaal werden 225 sets van een PAN en een CBCT retrospectief beoordeeld, waarbij de histopathologische diagnose met behulp van een biopsie was vastgesteld. Twee beoordelaars evalueerden de beelden aan de hand van 12 vragen en gaven 3 diagnoses met daarbij een score over de zekerheid van hun bevindingen. Zowel de inter- als de intrabeoordelaarsovereenstemming was goed.

De beeldkarakteristieken die vooral op de CBCT beter zichtbaar waren, betroffen de corticalisatie van de laesie en de continuïteit daarvan, betrokkenheid van een neurovasculair kanaal, expansie van de laesie, uitdunning en verdwijning van de cortex, en wortelresorptie. Het beeld in het posterieure gebied en in de onderkaak liet minder verschillen zien dan het front en de bovenkaak. De diagnostische accuraatheid van de eerste diagnose was hoger voor de CBCT. De zekerheid waarmee beoordelaars hun diagnose gaven was ook hoger voor de CBCT.

Conclusie. De CBCT liet een groter aantal beeldkarakteristieken van de botafwijking zien dan de PAN, vooral in het front en de bovenkaak. De accuraatheid van de diagnose is hoger met de CBCT, vooral bij laesies in de bovenkaak, en werd met meer zekerheid gesteld.

Bron

Mao W, Lei J, Lim LZ, Gao Y, Tyndall DA, Fu K. Comparison of radiographical characteristics and diagnostic accuracy of intraosseous jaw lesions on panoramic radiographs and CBCT. Dentomaxillofac Radiol 2021; 50: 20200165.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog