× ABONNEREN

Parodontitis en chronische obstructieve longziekten

Parodontologie

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Chronische obstructieve longziekten (COPD) zijn wereldwijd de oorzaak van 3 miljoen sterfgevallen per jaar, met roken als de belangrijkste etiologische factor. De hypothesen van dit onderzoek waren dat, rekening houdend met het aantal rookmomenten per dag en het aantal jaren dat men al rookt (rookintensiteit), ook parodontitis en de ernst daarvan zijn gerelateerd aan een groter risico op de ontwikkeling van COPD.

Het prospectieve onderzoek werd uitgevoerd in een voorstad van Fukuoka in Japan onder 900 dentate proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 68,8 ± 6,3 jaar, die geen astma hadden en die 5 jaar werden gevolgd. Zij vulden een vragenlijst in en ondergingen een mondonderzoek en spirometrie. De vragenlijst ging over geslacht, leeftijd, beroep, medische voorgeschiedenis, fysieke activiteiten, alcoholconsumptie en rookintensiteit. Tijdens het mondonderzoek vond registratie plaats van het aantal gebitselementen, van de maximale diepte van parodontale pockets en het maximale verlies van parodontale aanhechting per gebitselement en van de mate van parodontitis. Voor de mate van parodontitis werden 3 categorieën onderscheiden aan de hand van criteria voor de diepte van interdentale pockets en het interdentale verlies van parodontale aanhechting: ernstig, middelmatig en geen of mild. Met behulp van spirometrie, een methode om de longfunctie te meten, werd het quotiënt berekend van de gedurende 1 seconde geforceerde hoeveelheid uitademingslucht en de maximaal geforceerde hoeveelheid uitademingslucht. Als deze waarde kleiner was dan 0,7 of kleiner dan de ondergrens van de voor de leeftijdscategorie van de proefpersoon normale waarde werd de diagnose COPD gesteld.

Tijdens de vervolgperiode kregen 22 (2,4%) proefpersonen COPD. Statistisch significant meer proefpersonen met ernstige parodontitis hadden kans op het krijgen van COPD dan de overige proefpersonen, ook na correctie voor rookintensiteit. Verder bleek de mate van parodontitis statistisch significant positief gecorreleerd met het risico op COPD.

Conclusie. Parodontitis vergroot de kans op de ontwikkeling van COPD.

Bron

Takeuchi K, Matsumoto K, Furuta M, et al. Periodontitis is associated with chronic obstructive pulmonary disease. J Dent Res 2019; 98: 534-540.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 131

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog