× ABONNEREN

Pijn na succesvolle wortelkanaalbehandeling

Endodontologie

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

Een wortelkanaalbehandeling kan ogenschijnlijk succesvol zijn geweest, terwijl het gebitselement pijnlijk blijft. Op de röntgenopname zien de kanaalvullingen er goed uit en er zijn geen periapicale radiolucenties zichtbaar. In dit onderzoek is het voorkomen van pijn na een succesvolle behandeling onderzocht. Ook is gekeken naar voorspellende factoren van pijn en het natuurlijke verloop van pijn wanneer na een wortelkanaalbehandeling de periapicale radiolucentie is afgenomen of verdwenen en de pijn toch persisteert.

In een onderzoeksgroep was bij 264 gebitselementen (diagnose niet genoemd) een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. De groep werd opgeroepen voor controle na 6–12 maanden. Indien er bij deze controle pijn was bij een radiologisch beoordeeld genezen gebitselement dan werden deze patiënten nogmaals opgeroepen na 6-7 maanden, 4 jaar en 10 jaar.

Genezing na de wortelkanaalbehandeling werd beoordeeld op intraorale röntgenopnamen en met behulp van conebeamcomputertomografie (CBCT). Van de 198 patiënten kwam 69% naar de eerste controle. Van deze groep gaf 25% aan nog pijn of ongemak te hebben aan de behandelde gebitselementen terwijl de wortelkanaalbehandeling ogenschijnlijk succesvol was geweest. Wanneer bij de schijnbaar succesvolle behandelingen pijn persisteerde bij de tweede controle, dan bleken bij een derde van de gebitselementen nog kleine periapicale laesies zichtbaar op CBCT die niet op gewone röntgenopnamen waren te zien. Voorspellende factoren voor persisterende pijn waren een historie van hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn, preoperatieve pijn, positieve sensibiliteitstest, tooth crack en kleine periapicale radiolucenties.

Conclusie. Persisterende pijn bij een gezond periapicaal beeld op de röntgenopname was in de meeste gevallen al in intensiteit afgenomen bij de tweede controle. Langetermijnmonitoring liet nog meer spontane verbetering van pijn en ongemak zien. Voorlichting is een belangrijk onderdeel van pijnmanagement en met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen patiënten met persisterende pijn na een wortelkanaalbehandeling worden gerustgesteld.

Bron

Philpott R, Gulabivala K, Leeson, Ng YL. Prevalence, predictive factors and clinical course of persistent pain associated with teeth displaying periapical healing following nonsurgical root canal treatment: a prospective study. Int Endod J 2019; 52: 407-415.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) S.V. van der Waal
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 544

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog