× ABONNEREN

Pijnklachten bij kinderen en adolescenten

Kindertandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Pijnklachten in de dentitie hebben een grote impact op het dagelijks functioneren van kinderen. Tot op heden was er geen systematisch literatuuronderzoek of meta-analyse over de prevalentie van pijnklachten bij kinderen bekend. Het doel van dit systematische onderzoek was na te gaan hoe hoog de prevalentie van kiespijn bij kinderen en adolescenten is.

Onderzoeken naar pijn bij kinderen tot 18 jaar, uitgevoerd tot en met juni 2019 werden geëvalueerd. De prevalentie van de herinnering aan pijnklachten werd gebruikt om een gepoolde schatting te berekenen. De prevalentie van pijnklachten in de dentitie bij verschillende groepen varieerde van 1,33 tot 87,8% in de geïncludeerde onderzoeken (n = 97). In meer dan de heft van de onderzoeken rapporteerde de patiënt “ooit” kiespijn te hebben gehad (n = 51) terwijl enkele onderzoeken de huidige prevalentie van kiespijn rapporteerden (n = 3). Slechts 1 onderzoek evalueerde de kiespijn van een patiënt in de afgelopen week. De heterogeniteit onder de geïncludeerde onderzoeken was hoog (Q = 49.063,12; p = 0,001; df = 96 en I2 = 99,8; p < 0,001). De totale gepoolde prevalentie van kiespijn was 32,7% ( BI = 29,6-35,9). Er werd geen verschil gezien in de trends in de prevalentie van kiespijn. De oorzaak van de pijn werd in de meeste onderzoeken niet benoemd.

Conclusie. Van de kinderen jonger dan 5 jaar had 20%, in de leeftijd van 6-12 jaar 25% en van de adolescenten tussen 13-18 had 30% ervaring met kiespijn. In totaal zouden 3 van de 10 kinderen in het verleden kiespijn hebben gehad. Er was geen verschil in de prevalentie tussen jongens en meisjes. Onderzoeken uit Afrika rapporteerden de grootste gepoolde prevalentie ( 50,1%) en die uit Australië de minste (20,7%). Onderzoeken uit India (40,4%), China (41,3%) en Iran (42,5%) rapporteerden hoge gepoolde prevalentieschattingen van pijnklachten. Prevalentiecijfers van de ervaring met kiespijn bij kinderen in Nederland zijn niet bekend.

Bron

Pentapati KC, Yeturu SK, Siddiq H. Global and regional estimates of dental pain among children and adolescents - systematic

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog