× ABONNEREN

Polymerisatie met high-power-modus versus reguliere modus

Restauratieve tandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Nieuwe LED-polymerisatielampen leveren een groot vermogen en een snelle polymerisatiereactie. Het doel van dit onderzoek was een high power mode (HPM) polymerisatiestand te vergelijken met een regular mode (RM) polymerisatiestand ten aanzien van de kwaliteit van de randaansluiting en kleurstabiliteit van composietrestauraties na 10 jaar.

In totaal werden 100 directe klasse I- en klasse II-composietrestauraties in premolaren en molaren vervaardigd bij 50 patiënten. Primaire cariës werd in een split- mouth design aan beide zijden behandeld door 3 gekalibreerde behandelaars. Het carieuze weefsel werd verwijderd en de preparatie werd gecontroleerd met een cariësdetector (Kuraray Noritake®). Het gebitselement werd geëtst met 37% fosforzuur gedurende 30 seconden op glazuur en 20 seconden op dentine. Daarna werd de bonding (ExciTE®) aangebracht. Het restauratiemateriaal was een microhybride composiet (Tetric EvoCeram®). Het composiet werd laagsgewijs uitgehard met een polymerisatielamp (Astralis 10®) ingesteld op RM (650mW/cm2 gedurende 20 seconden) of HPM (1300 mW/cm2 gedurende 10 seconden). De nulmeting vond plaats na 1 week en controles vanaf 6 maanden periodiek tot 10 jaar. Het zichtbare gedeelte van de restauratie werd beoordeeld op randaansluiting en randverkleuring op basis van de United States Public Health Service (USPHS) criteria en de SemiQUAntitative Clinical Evaluation (SQUACE) criteria.

Uiteindelijk werden 74 restauraties in premolaren (n = 25) en molaren (n = 49) geanalyseerd tijdens 11 controles. Op basis van de USPHS-criteria scoorde 76% van de restauraties vervaardigd onder RM en 74% van de restauraties vervaardigd onder HPM goed op randaansluiting en 70% van RM en 72% van HPM goed op randverkleuring na 10 jaar. Op basis van de SQUACE-criteria scoorde 78% van RM en 74% van HPM goed op randaansluiting en 70% van zowel RM als HPM op goed op randverkleuring na 10 jaar. Voor zowel randaansluiting als randverkleuring werd geen significant verschil gevonden tussen HM en HPM op basis van USPHS en SQUACE-criteria (p > 0,05). Na 10 jaar werd de kwaliteit van de randaansluiting, onafhankelijk van de polymerisatiestand, significant minder (p < 0,05).

Conclusie. Polymerisatiemodus had geen invloed op de randaansluiting en kleurstabiliteit van microhybride composiet na 10 jaar.

Bron

Cerutti A, Barabanti N, Özcan M. Clinical Performance of posterior microhybrid resin composite restorations applied using regular and high-power mode polymerization protocols according to USPHS and SQUACE criteria: 10-year randomized controlled split-mouth trial. J Adhes Dent 2020; 22: 343-351.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog