× ABONNEREN

Postendodontische behandeling van frontelementen met geprefabriceerde vezelstiften

Restauratieve tandheelkunde

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

Er zijn factoren die bij het restaureren van endodontisch behandelde gebitselementen van bijzonder belang zijn: 1. het behoud van zoveel mogelijk dentine, wat de sterkte en overleving van de restauratie bevordert; 2. hoe meer dentinevlakken gebruikt worden met 2 millimeter ferrule of meer, hoe lager het risico op falen van de restauratie; 3. het stiftmateriaal, dat vergelijkbare eigenschappen als dentine moet hebben. In dit retrospectieve onderzoek werden de overlevingspercentages van postendodontische composietopbouwen met geprefabriceerde quartz-vezelversterkte stiften onderzocht.

Tussen 1 januari 2008 en 31 december 2012 werden in totaal 301 endodontisch behandelde incisieven en cuspidaten in 133 patiënten voorzien van een composietopbouw met een adhesief gecementeerde vezelversterkte stift. Vervolgens werd de composietopbouw binnen 4 weken voorzien van een definitieve indirecte restauratie. Tijdens het periodiek mondonderzoek werden de gerestaureerde gebitselementen door 4 verschillende tandartsen beoordeeld. De kans op overleving werd weergegeven aan de hand van Kaplan-Meier statistiek. Met de log-rank test werd onderzocht of de parameters ‘vezelstift-type’, ‘aanwezigheid luchtbellen’, ‘aantal behandelfasen’ en ‘type uiteindelijke restauratie’ een significante invloed hadden op de uitkomst.

Na gemiddeld 7 jaar functioneerden 291 van de 301 restauraties nog steeds. Debonding (verlies van hechting tussen vezelstift en gebitselement) en verticale wortelfractuur kwamen beide 3 keer voor en secundaire cariës, trauma en fractuur van het gebitselement was elk de oorzaak van 1 verloren gegaan gebitselement. De cumulatieve kans op overleving na 9 jaar betrof 96%. Geen enkele parameter bleek de overleving statistisch significant te beïnvloeden.

Conclusie. Postendodontische behandeling met een composietopbouw en een adhesief gecementeerde geprefabriceerde vezelversterkte stift in combinatie met een kwalitatief goede definitieve restauratie bleek een werkwijze waarmee goede klinische resultaten behaald kunnen worden. Het onderzoek betrof frontelementen. Als het mis ging, dan kwam dat het vaakst door een verticale wortelfractuur of door debonding.

Bron

Cerny D, Eckert S, Mounajjed R. Retrospective 9-year clinical outcome report on adhesive post-endodontic treatment of anterior teeth using prefabricated fiber posts. Int J Prosthodont. 2019; 32: 14–16.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) S. Kok
M.S. Cune
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 262

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog