× ABONNEREN

Precisie van bothoogte en -diktemetingen CBCT

Radiologie

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Precieze metingen van alveolaire bothoogte en -dikte zijn van significant klinisch belang in de implantologie, parodontologie en orthodontie. Hoogte, dikte, volume en kwaliteit van het bot spelen een cruciale rol in bijvoorbeeld het bepalen van de optimale locatie en prognose van een implantaat en de ruimte om gebitselementen orthodontisch te verplaatsen. Het doel van dit onderzoek was het systematisch reviewen van de beschikbare literatuur om de precisie van conebeamcomputertomografie (CBCT) met betrekking tot bothoogte en -dikte te bepalen.

Diverse databases werden onderzocht, waaronder Medline en Cochrane, om alle relevante artikelen tot en met juli 2018 te vinden. De kwaliteit van de artikelen werd beoordeeld met een daartoe geëigend instrument (The Quality Assessment of Measurement Accuracy Studies). Een meta-analyse werd uitgevoerd om de verschillen tussen CBCT-metingen en de gouden standaard (directe metingen op een skelet of bij patiënten) te berekenen.

In totaal werden 28 onderzoeken geïncludeerd in de kwalitatieve en 18 in de kwantitatieve analyse. De resultaten lieten zien dat de gemiddelde verschillen tussen CBCT-metingen en de gouden standaard voor alveolaire bothoogte (0,03 mm; 95% CI -0,03 – 0,08; p = 0,382) en -dikte (0,11mm; 95% CI -0,02 – 0,24; p = 0,088) niet statistisch significant waren.

Conclusie. Er is geen significant verschil gevonden tussen de CBCT-metingen en de gouden standaard voor wat betreft alveolaire bothoogte en -dikte.

Bron

Li Y, Deng S, Mei L et al. Accuracy of alveolar bone height and thickness measurements in cone beam computed tomography: a systematic review and meta-analysis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2019; 128: 667-679.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog